Noin joka kymmenes verovilppivihje johtaa tarkastusharkintaan – Lappeenrannasta 141 vihjettä viime vuonna

2.2.2016 11:52

Verohallinto avasi vuosi sitten sähköisen vihjetietolomakkeen, jonka kautta ihmiset ovat voineet ilmoittaa epäilemistään verovilpeistä. Vihjeitä on tullut tasaisesti eri puolilta maata. Lappeenrannasta vilppivihjeitä annettiin 141 ja Imatralta 73 kappaletta.

Koko maasta Verohallinto on vuoden aikana saanut lomakkeen kautta yhteensä 10 864 vihjettä. Vihjeet koskivat noin 9 500 yritystä tai henkilöä, ja samasta tahosta on voinut tulla useita vihjeitä.

Verohallinnosta kerrotaan, että vihjeet ovat olleet hyödyllisiä verovilppien tutkimisessa.

— Vuoden kokemuksella voimme todeta, että kansalaisten antamat vihjeet ovat työssämme avuksi, vaikka emme voi kertoa, kuinka moneen tapaukseen juuri vihje on ollut oleellinen tekijä. Verovilppivihje ei kuitenkaan koskaan ole ainoa syy verotarkastuksen aloittamiseen, tarkastuspäällikkö Heimo Säkkinen Verohallinnosta sanoo.

Säkkinen kertoo, että yli joka kymmenennessä tapauksessa (1213) annettu vihje johti verotarkastuksen aloittamisen harkintaan. Lisäksi 426 tapauksessa harkittiin kuitin tarjoamisvelvollisuuden tarkastusta.

Vihjeistä puolet koski yhtiömuotoisia yrityksiä ja yhdistyksiä, yksi neljäsosa liikkeen- ja ammatinharjoittajia ja yksi neljäsosa maa- ja metsätalouden harjoittajia. Henkilöihin kohdistuvat vihjeet painottuivat palkka- ja vuokratuloihin sekä netin välityksellä tapahtuvaan tavaroiden ja palveluiden myyntiin.

— Loppuvuodesta saapuneiden vihjeiden osalta on selkeästi nähtävissä, että nettimyynnistä tehtävät vihjeet ovat kasvussa, erityisesti kauneudenhoitoalalta ja käytettyjen autojen kaupasta. Monessa vihjeessä epäillään nettimyynnin olevan niin laajaa, että sitä tulisi käsitellä elinkeinotoimintana.

Sähköinen lomake otettiin käyttöön tammikuussa 2015. Tulleiden vihjeiden määrä on ollut yllätys. Suomalaiset ovat antaneet Säkkisen mukaan vain asiallisia ilmiantoja.

— Niin sanottu naapurikateus ei vihjeissä näy. Valtaosa koskee havaintoja, joihin vihjeen antaja on henkilökohtaisesti törmännyt asioidessaan yrityksen kanssa.

Verovilppilomake löytyy Verohallinnon verkkosivuilta.

Juhana Nyman