Musiikkiopiston pajoissa opetetaan ja opitaan uusia asioita ja vanhoja uudella tavalla

2.2.2016 8:29
Kuva: Kai Skyttä
Anniina Timonen (peilikuvassa vasemmalla), Nuppu Oinas, Johanna Olkkonen ja Anni Vesterinen kokeilivat, kuinka laulu sujuu selkää vasten.
Anniina Timonen (peilikuvassa vasemmalla), Nuppu Oinas, Johanna Olkkonen ja Anni Vesterinen kokeilivat, kuinka laulu sujuu selkää vasten.

Laulaminen on lihastyötä -lappu Lappeenrannan musiikkiopiston vanhan puolen luokan ovessa vie laulupajaan. Sini Kouvonen opastaa nuorille naisille laulun tekniikkaa.

— Laulakaa selkää vasten. Ääni lähtee sieltä ei kurkusta. Kun sen oppii, se menee lihasmuistiin, Kouvonen sanoo.

Johanna Olkkoselle, Nuppu Oinaalle ja Anniina Timoselle laulutunnit ovat tuttuja, mutta Anni Vesterinen on aiemmin opiskellut sähkökitaran soittoa. Laulupajassa oli hyvä pohjustaa lauantaina alkavia lauluopintoja.

Seinän takana oli koolla joukko eri instrumenttien soittajia. Jani Polan ja Tuomas Tykkälän työpajassa tutustuttiin musiikkiteknologiaan. Teknologia tuo paljon apuja omaan soittamiseen ja on hinnankin puolesta aiempaa helpommin saavutettavissa, miehet vakuuttivat.

Jarno Tourunen ja Ilmari Tiainen ovat kokeneita harmonikansoittajia. Heidän opettajajansa Päivi Valkeajoki löysi silti uusia vinkkejä tehdä soittamisesta helppoa ja hauskaa. Pojilla olikin hauskaa, kun he kilvan soittivat ilmoille Säkkijärven polkan.

Toisessa luokassa Antonio Salminen istui opettajansa Inari Kytömäen vieressä harjoittelemassa vapaamuotoista säestämistä. Elina Orpanalla oli toinen piano käytössään.

Jokaisessa musiiikiopiston luokassa tapahtui maanantaina jotain tavallisuudesta poikkeavaa. Iltapäivän ja illan aikana opistolla ehti toimia 60 työpajaa. Kun sama tahti jatkuu koko viikon, pajoja on kaikkiaan 300.

— Pajaviikon ajatus on tavallisen unohtaminen ja asioiden tekeminen uudella tavalla. Pajat tarjoavat oppilaille elämyksiä ja antavat opettajille tilaisuuden vaikkapa pariopetukseen, musiikkiopiston rehtori Hannele Piippo-Fair sanoo.

Lue pajaviikosta lisää päivän lehdestä tai Etelä-Saimaan mobiilisovelluksesta.

Kaija Lankia