Miten toimia kun influenssa iskee? — katso viisi ohjetta

2.2.2016 22:09 | Päivitetty: 2.2.2016 22:17
Kuva: Kai Skyttä
Aivastaminen kannattaa tehdä paperinenäliinaan, joka heitetään aivastamisen jälkeen roskiin.
Aivastaminen kannattaa tehdä paperinenäliinaan, joka heitetään aivastamisen jälkeen roskiin.

Influenssa jyllää parhaillaan myös Etelä-Karjalassa.

Taudin oireita ovat nopeasti nouseva korkea kuume, johon liittyy lihaskipua, päänsärkyä ja huonovointisuutta. Muita oireita ovat kurkkukipu, nuha ja yskä. Erityisesti lapsilla saattaa esiintyä lisäksi vatsakipua, ripulia ja joskus oksenteluakin.

Influenssavirus tarttuu henkilöstä toiseen pisaratartuntana, tai hengitystie-eritteillä tahrautuneiden esineiden ja käsien välityksellä.

Jos influenssa iskee, kannattaa muistaa seuraavat ohjeet:

1. Älä tartuta

Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla kun yskit ja aivastat. Heitä nenäliina roskiin. Pese kädet vedellä ja saippualla tai käytä alkoholipitoisia käsien desinfiointiaineita.

2. Älä mene sairaana töihin

Työntekijä voi palata töihin, kun kuume on poissa ja muut oireet ovat vähenemässä. Älä hoida pieniä lapsia sairaana ollessasi.

3. Lepää ja juo

Lepo ja riittävä nesteiden nauttiminen on tärkeää. Kuumetta ja särkyä voi lievittää apteekista ilman reseptiä saatavilla lääkkeillä.

Normaalit influenssan oireet eivät pääsääntöisesti vaadi lääkärin tekemää taudinmääritystä tai viruslääkehoitoa.

4. Hakeudu hoitoon

Jos sinulla ilmenee jokin seuraavista oireista, hakeudu mahdollisimman pian lääkärin hoitoon: hengitysvaikeuksia, kipu tai paine rinnassa, äkillinen huimaus tai sekavuus, voimakas tai jatkuva oksentelu.

5. Lapsi lääkäriin

Jos lapsi sairastuu, ja hänellä ilmenee hengitysvaikeuksia, ihon sinertävyyttä tai harmautta, lapsi oksentaa voimakkaasti, lapsi ei juo tarpeeksi, lapsi ei reagoi mihinkään, lapsi on erityisen ärtyisä tai lapsen oireet häviävät mutta palaavat takaisin, hänet on vietävä heti lääkäriin.

Marja Luumi