Haapajärven epäonnisen kunnostuksen jälkeen huomio hajakuormitukseen

2.2.2016 20:28
Kuva: Maija Kaibijainen
Haapajärvi oli surkean näköinen viime elokuussa. Lämpöaalto sai levät valloilleen.
Haapajärvi oli surkean näköinen viime elokuussa. Lämpöaalto sai levät valloilleen.

Haapajärvi kuuluu Rakkolanjoen vesistöön, johon Lappeenrannan kaupunki on vuosikymmenet purkanut Toikansuon puhdistamolla käsitellyt jätevetensä.

Jatkolupa siihen edellytti rehevöityneen järven kunnostusta, mikä tehtiin järven osittaisella kuivatuksella muutama vuosi sitten. Kunnostuksessa oli huono tuuri.

Haapajärvi oli kuivillaan vuonna 2012, mikä oli yksi historian sateisimmista: järvi ei kunnolla kuivanut, eivätkä sen pohjasedimentit odotetusti kovettuneet.

Kaupungin velvoitekunnostukseen kuului myös lisäveden johtaminen Rakkolanjokeen. Sitä varten rakennettiin putki Saimaan kanavasta Rakkolanjokeen.

Kunnostuksen on käytännössä hoitanut Lappeenrannan Energia. Siihen on mennyt miljoonia euroja, ja Haapajärvi on edelleen huonossa kunnossa.

Nyt alkavalla projektilla yritetään saada kuriin Haapajärven hajakuormitusta eli järven valuma-alueen maa- ja metsätalouden ja asutuksen aiheuttamaa kuormitusta.

Nykyisin Haapajärven kuormitus tulee arvion mukaan puoliksi kaupungin jätevesistä ja hajakuormituksesta.

Lappeenranta hakee lupaa johtaa jätevetensä edelleen Rakkolanjokeen, mutta nykyistä huomattavasti tehokkaammin puhdistettuina. Tarkoitus on rakentaa Hyväristönmäelle uusi jätevedenpuhdistamo. Lupahakemus on Etelä-Suomen aluehallintoviraston käsittelyssä.

Leena Sallinen