Haapajärven asukasillassa huolta herättivät mätänevä sinilevä ja asuntojen arvon lasku

2.2.2016 20:28
Kuva: Kai Skyttä
Haapajärven kylätalolle saapui vakavaa väkeä keskustelemaan järven ja Rakkolanjoen päästöistä.
Haapajärven kylätalolle saapui vakavaa väkeä keskustelemaan järven ja Rakkolanjoen päästöistä.

Lappeenrannan Haapajärven valuma-alueen asukkaat kutsutaan mukaan parantamaan järven tilaa. Tarkoitus on, että jokainen pienentää päästöjä kykyjensä mukaan.

Haapajärven kylätalossa järjestettiin tänään asiasta asukasilta. Paikalle saapui kolmisenkymmentä osallistujaa.

Huolta herättivät esimerkiksi Haapajärven viimekesäiset haisevat sinileväkukinnat, järven suuri lahnakanta sekä se, miten huonokuntoinen järvi vaikuttaa ympärillä olevien asuntojen arvoon.

Osallistujien joukosta kysyttiin myös, miksei tilannetta yritetä parantaa rakentamalla hulevesikosteikkoja, koska niitä on tehty Pien-Saimaan puolellekin.

Asukasiltaan saapuneen Lasse Meurosen mielestä Haapajärven ja sen läpi virtaavan Rakkolanjoen tila paranee vain, jos Lappeenrannan kaupunki ohjaa jätevetensä muualle.

— Jos kaupungin kaikki jätevedet tulevat tällaiseen ojaan, puhdasta ei tule ikinä, Meuronen sanoo.

Haapajärvelle tehdään hajakuormituksen yleissuunnitelma talven ja kevään aikana.

Haapajärven tilaa ei pystytä parantamaan vain yhdellä konstilla. Tätä korostaa projektikoordinaattori Raija Aura Lappeenrannan seudun ympäristötoimesta.

Puolet Haapajärven ja sen halki virtaavan Rakkolanjoen päästöistä tulee kaupungin jätevesistä, ja toinen puoli kertyy valuma-alueen hajakuormituksesta. Siksi vesistön tilan parantamiseen tarvitaan Auran mukaan kaikkien osallistumista.

— Tarkoitus ei ole osoitella suurimpia syyllisiä vaan lähteä siitä, mitä kukin pystyy omalla kohdallaan tekemään. Hajakuormitusta voidaan hallita pienissä asioissa ja joka paikassa. Tällä tavoin Pien-Saimaallakin on päästy eteenpäin.

Ilpo Leskinen, Hanna Sipinen