Arkeologien tutkimuksissa Marian aukion alueella ei merkittäviä löytöjä

2.2.2016 15:08 | Päivitetty: 3.2.2016 7:23
Kuva: Kai Skyttä
Parkkihallia tehdään Marian aukiolle, joka vanhastaan tunnetaan Citynä.
Parkkihallia tehdään Marian aukiolle, joka vanhastaan tunnetaan Citynä.

Museoviraston arkeologit eivät tehneet merkittäviä löytöjä viime kesänä Lappeenrannassa Marian aukiolla viikon ajan heinäkuussa tehdyissä tutkimuksissa, ilmenee viraston tiistaina julkaisemasta tilastosta. Arkeologit oli kutsuttu suorittamaan kaivuutöiden valvontaa Marian aukion ja Valtakadun alueelle, jossa käynnistettiin parkkihallin rakennustöitä.

Vuonna 1794 valmistunut Lappeen Marian kirkko ei ole muinaisjäännösaluetta, mutta rakennuttaja velvoitettiin tekemään alueen pintamaiden kuorinta arkeologin valvonnassa, koska arvioitiin, että alueella saattaa olla arkeologista kulttuuriperintöä.


Tutkimuksissa havaittiin paikoitellen tummaa hiilen- ja tiilimurskansekaista maata, jossa oli myös laastia, nauloja ja vastaavia rakennusaineita. Arkeologien mukaan tämä on joko ennen esikaupunkivaihetta paikalla ollutta viljelymaata tai metsämaata. Lisäksi havaittiin muutamia palaneen maan läikkiä sekä kiveysten jäännöksiä Marian aukion puolella. Mitään selvää kulttuurikerrosta tai kirkon rakennusaikaa vanhemmaksi tulkittavia rakenteita ei havaittu.


Lisäksi Luumäellä Taavetin linnoituksella tehtiin viime kesäkuussa kolmen päivän ajan sähkölinjan maakaapelointi arkeologien valvonnassa. Bastionin luoteispuolella kaivanto meni uloimman puolustusmuurin läpi ja siinä ollut kivirakenne dokumentoitiin. Bastionin eteläpuolella kaivanto rikkoi aiemmin rekonstruoitua bastionin katvetielle johtavaa kulkuluiskaa, Museovirastosta kerrotaan.


Museoviraston arkeologit tutkivat viime vuonna ympäri maata noin 40:ssä kohteessa muun muassa asuin- ja hautapaikkoja, hylkyjä, linnoitteita sekä kaupunkiarkeologisia ja elinkeinohistoriallisia kohteita, jotka ajoittuivat kivikaudelta aina 1900-luvulle. Suurin osa tutkimuskohteista oli rautakautisia kalmistoja tai historiallisia asuinpaikkoja. Meriarkeologinen tutkimusryhmä teki lisäksi virkatyönä tarkastussukelluksia ja pieniä kenttätutkimuksia kymmenessä kohteessa.


Museoviraston Arkeologiset kenttäpalvelut on yksikkö, joka tekee tilaustutkimuksia maankäyttö- ja rakennushankkeisiin liittyen. Suurin osa näistä töistä on erilaisten kaava- ja hankealueiden arkeologisia inventointeja sekä muinaisjäännösten, kuten historiallisten kylätonttien esitutkimuksia.

 

Juttua muokattu kello 7.23 keskiviikkona. Lisätty tieto siitä, että tiedot on saatu tiistaina julkaistusta tilastosta.

 

 

Marjo Latvanen