Kuinka säilytät renkaat oikein — lue seitsemän ohjetta

1.2.2016 20:58
Kuva: AOP
Ajan hammas puree renkaaseen.
Ajan hammas puree renkaaseen.

Renkaiden varastoimisella on merkitystä. Jos renkaat varastoi väärin, niistä voi tulla jopa käytössä vaaralliset.

Yli kymmenen vuotta kotivarastossa lojuneilla renkailla ei ole turvallista ajaa.

1. Varo liuottimia

Jos renkaita säilytetään autotallin nurkassa ja ne pääsevät kosketuksiin öljyn tai muun liuottimen kanssa, kyseinen kohta renkaasta pehmenee. Pehmentynyt kohta alkaa ajon aikana kulua, eivätkä renkaat enää pysy perusmuotonsa mukaisina eli täysin pyöreinä.

2. Ei liian kuumassa

Rengasvaraston lämpötilan tulee olla alle 25 astetta, mieluiten alle 15 astetta. Kuumuus kuivattaa kumisekoitusta, ja pintaan voi syntyä hiushalkeamia. Halkeaman kohdalta renkaan kasassa pitävä kudoskerros voi murtua, ja sen seurauksena rengas voi tyhjentyä.

3. Säteily vahingoittaa

Auringon ultraviolettisäteily aiheuttaa samaa kuin liiallinen lämpö eli kuivattaa renkaan kumiseosta. Suorassa auringonvalossa renkaita ei siis tulisi säilyttää. Renkaita ei tulisi myöskään sijoittaa lähelle sähkögeneraattoria, sillä generaattorin virtasäteily voi vaurioittaa renkaita.

4. Varastoi vapaasti

Renkaiden paras säilytystapa on luonnollisessa muodossa niin, ettei renkaisiin kohdistu kuormitusta, jännitystä, puristusta tai vääntymistä. Paras säilytystapa on vieri vieressä vapaasti.

5. Pudottaminen kielletty

Kun käsittelet renkaita, varo pudottamasta renkaita yli puolentoista metrin korkeudesta. Kun rengastesteissä pudotettiin vanteettomia katumaasturirenkaita kolmesta metristä, niiden jalkaosa oli vääntynyt tai murtunut niin, että renkaat olivat käyttökelvottomia.

6. Liika kosteus haittaa

Jos vanteettomia renkaita säilyttää paikassa, jossa renkaan sisäkerroskumitukseen pääsee kosteutta, kosteus saattaa kulkeutua renkaan rakenteeseen ja renkaan lämmettyä aiheuttaa vaurioita. Myös sisäkerroksen säännöllinen altistuminen sateelle ja roiskevedelle voi pilata renkaat ajan myötä. Pieni kosteus ei haittaa vanteellisia renkaita.

7. Palokuorma kasvaa

Joissakin taloyhtiöissä renkaiden varastointi on kielletty häkkivarastoissa, koska ne nostavat tilan palokuormaa. Varmista siis, saako taloyhtiösi häkkivarastoissa ylipäätään säilyttää renkaita.

Lähde: Nokian renkaiden teknisen asiakaspalvelun päällikkö Matti Morri.

Anne Repo