Inssiajo päättyy usein kyyneliin Etelä-Karjalassa, autokoulujen onnistumisprosentit vaihtelevat 40 ja 83 välillä

1.2.2016 7:11
Kuva: Inka Nordlund
Henri Metso suoritti toista ajotuntiaan varmanoloisesti. Autokoulun hän oli valinnut hinnan perusteella. Vieressä neuvoo opettaja Petri Pesonen autokoulu Joensuusta.
Henri Metso suoritti toista ajotuntiaan varmanoloisesti. Autokoulun hän oli valinnut hinnan perusteella. Vieressä neuvoo opettaja Petri Pesonen autokoulu Joensuusta.

Etelä-Karjalassa maan keskiarvoa harvempi läpäisee inssiajon ensiyrittämällä. Opetusluvalla opetetut pärjäävät jopa paremmin kuin autokouluoppilaat. Tämä käy ilmi Trafin viime vuoden ajokoetilastosta.

Koko maassa B-koeluokan ajokokeen läpäisee ensiyrityksellä 71 prosenttia oppilaista, Etelä-Karjalassa 66 prosenttia. Kymenlaaksossa kokeen läpäisee 78, Etelä-Savossa 74 ja esimerkiksi Pohjanmaalla 82 prosenttia ensiyrittämällä.

Autokoulujen onnistumisprosentit vaihtelevat Etelä-Karjalassa 40:n ja 83:n välillä. Parhaimpaan eli 83 prosenttiin ylsi Cap-autokoulu Imatralta. Imatralla onnistumisluvut ovat muutenkin korkeampia kuin Lappeenrannassa.

Trafin erityisasiantuntijan Veijo Tuonosen mukaan autokoulukohtaisiin lukuihin kannattaa suhtautua suuntaa-antavina.

— Eri kouluissa voi olla erilaista oppilasainesta, jossakin esimerkiksi enemmän ulkomaalaisia ja jossakin vain lukiolaisia.

Tuononen muistuttaa, että ajo-opettajaa ja autokouluakin voi ja kannattaa vaihtaa, jos opetus ei suju.

Ajotutkintoja vastaanottavan Ajovarman Etelä-Karjalan vastaava Ari Aro ei osaa selittää eroja hyväksymisprosenteissa.

— En itse asiassa seuraa autokoulukohtaisia tilastointeja ollenkaan, etteivät ne ohjaisi työtä.

Ajokoe kaatuu Aron mukaan tyypillisimmin liikennesääntöjen rikkomiseen, vaaralliseen ajotapaan ja heikkoon havaintokykyyn.

Aron eräs kokelas läpäisi kokeen yhdeksän yrityksen jälkeen.

— Hänen suhtautumisensa kanssa-autoilijoihin oli vääränlainen ja ajokäytös oli vaaraksi muille.

Opetusluvalla opetetut selvittävät Etelä-Karjalassa inssiajon ensiyrityksellä jopa useammin kuin autokoulun käyneet. Tuononen suositteleekin tätä tapaa, etenkin jos haluaa säästää noin 800 euroa.

Lue lisää Etelä-Saimaasta tai  mobiilisovelluksesta.

Anne Kotiharju