Pakkausmuovin keruu alkaa Etelä-Karjalassa lähiviikkoina

31.1.2016 7:05

Ensimmäiset säiliöt pakkausmuovin keruuseen saadaan Etelä-Karjalaan todennäköisesti lähiviikkoina. Keruun piti alkaa vuoden alussa tai viimeistään tammikuussa, mutta säiliöverkoston saaminen valmiiksi on osoittautunut työlääksi.

— Säiliöiden paikat on tiedetty puoli vuotta, mutta luvat pitää saada kolmelta taholta, ennen kuin säiliöt voidaan toimittaa. Yksin kunnan lupa voi viipyä kaksi kuukautta, Suomen pakkauskierrätys Ringin aluepäällikkö Jari Koivunen kertoo.

Koko maahan tulevista yhteensä 500 muovinkeruupisteestä on avattu tällä hetkellä 108. Etelä-Karjalaan muovinkeruupisteitä tulee 15. Jari Koivunen uskoo, että niitä aletaan saada paikalleen helmikuun alkupuolella.

— Säiliöitä on jaettu Pirkanmaalla, Lounais-Suomessa ja pääkaupunkiseudulla. Ensi viikolla toivottavasti jaetaan Savoa ja Pohjois-Karjalaa, ja sitten päästäisiin Etelä-Karjalan puolelle, Koivunen arvelee.

Etelä-Karjalan muovinkeruusäiliöistä 10 tulee nykyisiin, viisi uusiin ekopisteisiin. Niiden sijainteja Jari Koivunen ei halua kertoa ennen kuin kaikkien sijoitus on varmistunut, jottei elämään jää väärää tietoa.

Lappeenantaan tulee seitsemän, Imatralle kolme ja Luumäelle, Taipalsaarelle, Ruokolahdelle, Rautjärvelle sekä Parikkalaan yksi kuhunkin kuntaan.

Asetus, jonka mukaan pakkausten tuottajien pitää huolehtia myös niiden keruusta ja kierrätyksestä, tuli voimaan vuoden alusta. Rinki on voittoa tavoittelematon, Suomen teollisuuden ja kaupan perustama ja omistama yhtiö, jossa on mukana noin 5 000 yritystä.

Ringille tulee koko maahan yhteensä 1 850 ekopistettä, joiden yhteyteen myös muovinkeruusäiliöt tulevat. Täysin uusia niistä on noin 450.

Pääosa haja-asutusalueiden ekopisteistä jää yhä kuntien ja kunnallisten jäteyhtiöiden hoiviin. Etelä-Karjalassa 46 ekopistettä hoitaa yhä Etelä-Karjalan jätehuolto.

Seija Hackman