Saipalla kulkee lujaa Iranissa — ja jo 14 muussa maassa

30.1.2016 15:41

Etelä-Karjalan ylpeys SaiPa porskuttaa komeasti kotimaisessa Liigassa. Jopa kotietu pudotuspeleihin on joukkueelle mahdollinen. Nimikaima Saipalla sen sijaan menee lujaa Iranissa.

Saipa on Iranin toiseksi suurin autonvalmistaja, joka on perustettu vuonna 1966. Yhtiö työllistää lähes 50 000 ihmistä, joten mistään pikkutekijästä ei ole kysymys. Vuoteen 1985 saakka Saipan autoissa käytettiin Renaultin ja Citroenin logoja ja Saipa keskittyi ranskalaisten autonvalmistajien autojen kokoamiseen.

Vuonna 1985 katsottiin kuitenkin, että oma logo ja oma brändi on tarpeen itse valmistetun tuoteperheen valmistamisen takia. Sittemmin Saipa onkin alkanut valmistaa myös omia autojaan. Saipa-merkin alta löytyy useita eri, muun muassa Saipa 151 lava-autoja Saipa 111 hatchbackeja ja Saipa 141 -liftbackeja.

Saipan maailmanvalloitusta on hidastanut Iranille sen ydinohjelman vuoksi asetettu kauppasaarto, mutta autoa on viety muun muassa kuuluisiin automaihin kuten Afganistaniin, Azerbaidzaniin, Turkmenistaniin ja Sudaniin. Kaikkiaan Saipaa myydään Iranin lisäksi 14 maassa.

Iranin kauppasaartoa alettiin purkaa tammikuussa, kun maa sitoutui YK:n ydinsopimukseen. Näin Saipaa voitaisiin periaatteessa nähdä jatkossa esimerkiksi Etelä-Karjalan teillä.

Jos nimi Saipa ihmetyttää, siihenkin löytyy vastaus. Nimi tulee sanoista Société Anonyme Iranienne de Production Automobile. Eli kutakuinkin Anonyymi iranilainen autonvalmistajien yhdistys.

Juhana Nyman