Nalkkiin jäi suuri heroiinilasti, amfetamiinilaboratorio ja mittava kannabiskasvattamo — onnistuneet huumetutkinnat näkyvät piikkinä rikostilastoissa

29.1.2016 17:16
Kuva: Poliisi
Myllykosken heroiinitakavarikko oli yksi vuoden merkittävimpiä huumejuttuja Kaakkois-Suomessa.
Myllykosken heroiinitakavarikko oli yksi vuoden merkittävimpiä huumejuttuja Kaakkois-Suomessa.

Kaakkois-Suomen poliisin tietoon tuli entistä enemmän huumerikoksia vuonna 2015. Kaikkien huumerikosten määrä kasvoi noin 15 prosenttia yli 1 100:aan, ja törkeiden huumerikosten määrä kasvoi 18:aan. Törkeitä huumerikoksia oli puolet enemmän kuin edellisvuonna.

Rikosylikomisario Kari Hyyryläisen mukaan kasvu johtuu siitä, että vakavia huumerikoksia on saatu selvitettyä aiempaa paremmin.

— Se kertoo poliisin toiminnan onnistumisesta. Voimavaroja on osattu kohdentaa niin, että törkeimpiin on päästy kiinni.

Esimerkiksi Myllykoskella jäi kiinni heroiinin salakuljettajia ja suuri kannabiskasvattamo. Valkealasta löydettiin amfetamiinitehdas kesämökiltä.

Törkeät huumerikokset keskittyivät Kymenlaaksoon: Puolet poliisin tietoon tulleista, eli yhdeksän, tapahtui Kouvolassa. Kotkassa tapauksia oli neljä. Muut jakaantuivat ympäri Kaakkois-Suomea.

Hyyryläisen mukaan selvitettyjen tapausten määrä ei välttämättä kerro siitä, että huumeita olisi aiempaa enemmän liikkeellä. Toisaalta selvitetyt tapaukset eivät vaikuta pysyvästi huumeiden määrään.

— Valitettava tosiasia on, että kun yksi kanava tyrehtyy ja henkilö joutuu edesvastuuseen, uusi kanava aukeaa nopeasti.

Heroiinitapausta lukuunottamatta huumerintamalta ei juuri ole uutta kerrottavaa. Samoja perinteisiä huumausaineita, kuten kannabista, amfetamiinia ja lääkkeitä käytetään edelleen.

Huumerikoksiin liittyviä väkivaltarikoksia on alueella ollut jonkin verran. Vuoden ajalta Hyyryläisen mieleen tulee erityisesti Lappeenrannassa tapahtunut rikossarja, jota huumevelkojen perintää tehostettiin muun muassa ampumalla yhtä velallista jalkaan ja leikkaamalla toisen pikkusormea.

Juho Maijala