Räjäytyshitsaus jatkuu Ylämaalla entisellään — ”Kun on paukkupäivä, silloin on aina päivä pilalla”

28.1.2016 15:07

Sulzer Pumpsin räjäytyshitsaukset Ylämaalla saavat jatkua entisellään. Lappeenrannan seudun ympäristölautakunta hyväksyi yhtiön tarkistetun ympäristöluvan.

Räjäytyksiä tehdään metsäalueella kolmen kilometrin päässä Ylämaan keskustasta. Maan omistaa Lappeenrannan kaupunki. Toiminta aloitettiin vuonna 1997.

Lupaan tehdyt muutokset olivat pääosin teknisluonteisia. Keskeinen muutos oli, että räjäytysten maksimimelua kuvaava ns. LAImax-arvo poistettiin vaatimuksista.

Terveystarkastaja Hanna Lohko perustelee poistoa sillä, ettei tämä armeijan ampumaratamelun arviointiin käytettävä mittari sovellu räjäytyshitsauksen melun arviointiin. Ympäristölupaan jää kaksi muuta desibelirajaa, joiden puitteissa toiminnan pitää yhä pysyä.

Lohko kertoo, että yhtiö on viime vuosina parantanut melusuojauksia ja tämä on myös vähentänyt melua.

Räjäytysalueen lähimmät naapurit ovat noin 800 metrin etäisyydellä. Naapurit jättivät muistutuksen ympäristölupahakemuksesta ja vaativat siihen monia tiukennuksia.

Yksi muistuttajista oli Raimo Mäki-Paakkanen. Hän piti tärkeänä etenkin sitä, että räjäytyspäivien määrä vuodessa olisi rajoitettu 30:een. Lisäksi hän kritisoi voimakkaasti maksimimelua kuvaavan desibelilukeman poistamista.

Mäki-Paakkanen näkee, että uuden luvan myötä yhtiön ei enää tarvitse panostaa melunsuojaukseen. Hän myös pelkää räjäytysmäärien kasvavan, kunhan taantuma hellittää ja yhtiön tilauskirjat täyttyvät.

Mäki-Paakkanen kuvaa räjäytysten ääniä erittäin koviksi.

— Kun on paukkupäivä, silloin on aina päivä pilalla. Räjäytykset saavat ikkunat helisemään ja hyllyn pikkuesineet tärisemään.

Räjäytyshitsaus tarkoittaa metallikappaleiden liittämistä toisiinsa voimakkaan räjäytyksen avulla. Sulzer Pumps valmistaa räjäytyshitsauksella vedenpuhdistamoissa käytettävien sähkömoottoreiden roottoriaihioita. Ylämaan lisäksi toimintaa ei Suomessa muualla harjoiteta.

Timo Laitakari