Kommentti: Teemu Selänteen pelisilmä petti

28.1.2016 14:27

Mestarijääkiekkoilija Teemu Selänteen pelinumero jäädytettiin ja hänen pelipaitansa nostettiin Hartwall-areenan kattoon joulukuussa. Nyt kuukautta myöhemmin halutaan jäädyttää hänen twitter-tilinsä ja nostaa hänen kännykkänsä kattoon Teemun ulottumattomiin.

Selänteen maahanmuuttopolitiikkaa ja raiskaustuomioita kommentoiva twitter-viesti nousi hetkessä suureksi kohu-uutiseksi Suomessa.

Ainekset mylläkkään olivat kaikin puolin otolliset. Maahanmuutto, pakolaiset, raiskaukset ja ahdistelut ovat kaikki nyky-Suomessa tunteita kuohuttavia sanoja. Kun näitä asioita sitten kommentoi kansankunnan toivevävyksi ylennetty jääkiekkosankari ja vielä hänelle epätyypillisen jyrkkään tapaan, on mediakohu valmis alkamaan.

Selänne sai pelimiehen tapaan tilanteen aika nopeasti hallintaansa. Hän sanoutui irti kaikenlaisesta rasismista omassa blogissaan ja korosti viranomaisten roolia turvapaikanhakijoiden rikosepäilyjen selvittämisessä. Kirjoituksessaan Selänne edelleen vaatii raiskaustuomioiden koventamista sekä rikoksista tuomittujen turvapaikanhakijoiden karkottamisesta maasta nykyistä herkemmin.

Päällisin puolin asia on siis kunnossa, mutta pienen särön episodi Selänteen siloiseen julkisuuskuvaan jätti. Hänhän ei voi sille itse mitään, jos avoimen rasistinen MV-lehti ottaa hänet kansikuvapojakseen, mutta lausuntoja antaessaan kannattaa aina katsoa, miltä suunnalta aplodit tulevat. Etenkin, jos aikoo yhteiskunnalliseksi vaikuttajaksi.

Ei nimittäin olisi suuri yllätys, jos tekemistä kaipaava Teemu Selänne pyrkisi politiikkaan. Hänen taustallaan läpimeno Espoon valtuustoon olisi leikintekoa, samoin kansanedustajapaikka. Toinen jääkiekkoeläkeläinen Kalervo Kummola tulisi varmaan mielellään taustajoukkoihin ja moni muukin. Hjallis Harkimokin saattaisi tukea, jos Teemu vain lupaisi olla asettumatta ehdolle samaan Uudenmaan vaalipiiriin!

Jos Selänne aikoo mukaan politiikkaan, niin ensimmäisen oppiläksynsä hän tästä sai. Julkisuuteen annettavat lausunnot, varsinkin kiistanalaisissa aiheissa, on syytä muotoilla tarkasti, sillä vastaanottajat ja vastustajat tulkitsevat niitä omien tarkoitusperiensä mukaan. Poikittaista tulee helposti selkään.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@esaimaa.fi

Kirjoittaja on mielipidetoimittaja.