Autokoulun hinnat romahtivat Lappeenrannassa, hintanokittelu roihahti sodaksi

28.1.2016 6:34
Kuva: Marleena Liikkanen
Mäkisen liikennekoulun johtaja Maarit Mäkinen suivaantui hintanokittelusta ja vastasi pudottamalla hintoja oikein kunnolla.
Mäkisen liikennekoulun johtaja Maarit Mäkinen suivaantui hintanokittelusta ja vastasi pudottamalla hintoja oikein kunnolla.

Lappeenrannan autokouluissa roihahti hintasota. Nokittelu alkoi jo viime vuoden puolella. Marraskuun lopun satasen tai kahden alennukset repesivät nyt jopa yli 700 euroon.

Mäkisen liikennekoulun tammikuussa heittämä hintapommi löi muut ällikällä. B-kurssin normaalihinta 1 850 euroa romahtaa helmikuussa 1 100 euroon. Harjoitusvaiheen hinta humpsahti 230 eurosta sataan euroon. Syventävän vaiheen hintakin pieneni 80 euroa ja on 300 euroa.

Koulun opetuksesta vastaava johtaja Maarit Mäkinen sanoo katsoneensa aikansa muiden hintamuutoksia. Nyt hän päätti vastata haasteeseen.

— Minulla tuli mittari täyteen. Alkoi suututtaa tuo hinnoilla kikkailu. Voin sanoa nyt, että sitä saa mitä tilaa.

Nyt Lappeenrannan seitsemästä autokoulusta jo viisi myy B-kurssin perusvaihetta alle 1200 eurolla. Lappeenrannassa hinnat ovat jo koko maankin vertailussa edulliset. Aiemmin hinnat ovat olleet maan keskitasoa korkeammat.

Mäkinen ei usko, että hinnat pysyvät näin alhaalla pitkään.

— Joskus pitää nykäistä, että saa asiat raiteilleen. Toivottavasti tämä hinnoittelu jää nopeasti historiaan ja palaamme normaaliin.

Autokoulu Joensuukin on painanut B-kurssi hinnan 1 100 euroon. Jari Joensuu sanoo seuranneensa Mäkisen liikennekoulun esimerkkiä.

— Mutta jokainen voi varmaan katsoa tässä omalta osaltaan peiliin. Nyt mennään sillä tasolla, että pitemmän päälle työntekijät joutuvat miettimään jotain muuta tekemistä. Ei näillä hinnoilla enää palkkoja makseta.

Joensuun mukaan nykyinen arvonlisäveroton hinta, 887 euroa, vastaa vuoden 1989 hintaa, joka oli 5 320 markkaa.

— Kuitenkin vuoden 1989 ja 2016 hintatasossa on aika paljon eroa.

Lappeenrannassa voi nyt suorittaa ajokortin harjoitus- ja syventävine vaiheineen lähes 700 euroa halvemmalla kuin Imatralla.

Korkeita hintoja on esimerkiksi Kouvolassa ja Mikkelissä. Niissä autokoulu maksaa noin 1900 euroa, ja hinnat ovat suunnilleen samat kaikissa kouluissa.

Lue aiheesta lisää paperilehdestä tai Etelä-Saimaan mobiilisovelluksesta.

Anne Kotiharju