Työryhmä esittää länsialueen kouluverkon keskittämistä — vain Sammonlahden ja Lappeen koulu jatkaisivat

27.1.2016 12:25 | Päivitetty: 28.1.2016 10:10
Kuva: Kai Skyttä
Skinnarilan, Lavolan ja Kuusimäen kouluja uhkaa lakkautus.
Skinnarilan, Lavolan ja Kuusimäen kouluja uhkaa lakkautus.

Lappeenrannan länsialueen koulu- ja muuta palveluverkkoa keväästä asti selvittänyt virkamiestyöryhmä on saanut työnsä valmiiksi. Nyt se esittää, että koulu- ja päiväkotiverkkoa keskitettäisiin rajusti.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että alueen kouluista jatkaisivat enää Sammonlahden ja Lappeen koulut. Sammonlahden nykyistä yläkoulua laajennettaisiin niin, että siitä tuli jopa 1 300 lapsen koulu- ja päiväkotikeskus.

Nykyisten koulujen lakkauttaminen ja uusien rakentaminen ei tapahtuisi hetkessä. Ensimmäiset koululaiset aloittaisivat uusissa tiloissa noin vuonna 2020 ja kaikkiaan muutoksen toteuttaminen veisi kymmenisen vuotta.

Kaupungin virkamiehet perustelevat keskittävää mallia paitsi kustannuksilla myös esimerkiksi sillä, että pedagogisesti tällä päästään parhaaseen tulokseen.

Työryhmä selvitteli työtään varten 15:tä eri vaihtoehtoa koulujen ja päiväkotien määrästä. Halvimmaksi laskettiin malli, jossa toiminta keskittyy paljolti Sammonlahden koululle.

30 vuodessa tämä tulee tulee työryhmän mukaan yli 40 miljoonaa euroa halvemmaksi kuin se, että jatkettaisiin nykyisen kouluverkon pohjalta. Vuosittain ero vastaa noin 35 opettajan palkkakustannuksia

Timo Laitakari