Parikkalassa kevein verotus Etelä-Karjalan kunnista

27.1.2016 7:40
Kuva: Anssi Kemppinen
Parikkalan kunnanvaltuusto on päättänyt, että 19,5 prosentin kunnallisvero on riittävä kunnan tarpeisiin.
Parikkalan kunnanvaltuusto on päättänyt, että 19,5 prosentin kunnallisvero on riittävä kunnan tarpeisiin.

Parikkala verottaa tänä vuonna asukkaitaan kevyimmin Etelä-Karjalan kunnista. Ankarimmat kuntaverot maksetaan Lemillä, Savitaipaleella ja Lappeenrannassa. Lappeenranta on yksi kireimmistä verottajista myös maakuntakeskusten vertailussa.

Tiedot käyvät ilmi Veronmaksajain keskusliiton vuosittaisesta kuntien verovertailusta. Vertailussa on laskettu, paljonko keskituloinen esimerkkiperhe maksaa valtion tuloveroa, veroluonteisia maksuja, kunnallis- ja kirkollisveroa sekä yle-veroa. Maakuntakeskuksista kevein kunnallisverottaja on Helsinki ja ankarin Kokkola.

— Vuosittaisen vertailun yksi viesti on, että kunnallisissa veroissa on eroja jopa naapurikunnissa, ekonomisti Leena Savolainen Veronmaksajain keskusliitosta kertoo.

Savolaisen mukaan vertailulla halutaan myös kertoa, että keskituloisen maksamasta veropotista kunnallisveron osuus on melko suuri.

— Ihmisten on hyvä tietää se. Tietopaketti kootaan vuosittain, koska verotus muuttuu vuosittain.

Lappeenrannan strategia- ja rahoitusjohtaja Olli Naukkarinen pitää hyvänä vuosittaista kuntaverovertailua.

— Verotus on suurin asia, jossa valtuusto käyttää julkista valtaa päättäessään, paljonko ihmisiltä otetaan rahaa. On myös tärkeää, että ihmiset tietävät, kuinka erilaisia verotasot ovat.

Heikki Sopanen