Orpo: ”Muuttoliike, joka ei ole hallinnassa, on yksi huolestuttavimpia alustoja myös terroristiselle liikehdinnälle”

27.1.2016 8:42 | Päivitetty: 27.1.2016 11:03
Kuva: Sari Tauru
Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) arkistokuvassa.
Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) arkistokuvassa.

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) piti keskiviikkoaamuna tiedotustilaisuuden, jossa hän kertoi tiistaina käymistään neuvotteluista venäläisen kollegansa sisäministeri Vladimir Kolokoltsevin kanssa.

— Olen hyvin tyytyväinen siihen henkeen, jolla näitä keskusteluja käytiin, Orpo sanoi.

Suomeen on tullut Venäjältä viime kuukausina yli tuhat ihmistä ilman Schengen-viisumia, Orpo kertoi. Hänen mukaansa Venäjällä ja Suomella on kuitenkin yhteinen halu löytää ratkaisu rajan ongelmiin.

— Muuttoliike, joka ei ole hallinnassa, on yksi huolestuttavimpia alustoja myös terroristiselle liikehdinnälle, Orpo sanoi.

Virkamiestasolla neuvotteluja jatketaan Orpon mukaan jo tänään keskiviikkona, kun poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen vierailee Venäjällä. Ministeritasolla neuvotteluja jatketaan Orpon mukaan todennäköisesti jo perjantaina, kun pääministeri Juha Sipilä (kesk.) tapaa Venäjän pääministerin Dmitri Medvedevin Pietarissa.

— Ei ole kyse pelkästään siitä, että Suomeen on tullut Venäjällä jo olleita ihmisiä, vaan sitä kautta on tapahtunut myös kauttakulkua Suomeen, Orpo sanoi.

Erityisesti laittomaan maahanmuuttoon liittyvään järjestäytyneeseen rikollisuuteen tulee Orpon mukaan puuttua. Neuvotteluissa pyritään luomaan Venäjän ja Suomen välille uusi yhteistyöasiakirja, johon otetaan laittoman maahantulon lisäksi myös muita rikostorjunnan keinoja.

— Vaikka Suomen ja Venäjän raja on myös EU:n raja, sovimme hakevamme ratkaisut kahdenvälisesti. Meillä on hyvät ja pitkät perinteet siitä, Orpo sanoi.

Lue juttu HS:n sivuilta.

Jukka Hiiro | HS