Karjalankarhukoira täyttää 80 vuotta — rodun ensimmäinen julkkis oli Musti, nykyinen on Kuohukorven Missi

27.1.2016 22:04
Kuva: Nena Ourama
Kouvolalaisen Tommi Ruokosuon omistama karjalankarhukoira Kuohukorven Missi tähdittää rodun juhlavuoden aikana valmistuvaa elokuvaa.
Kouvolalaisen Tommi Ruokosuon omistama karjalankarhukoira Kuohukorven Missi tähdittää rodun juhlavuoden aikana valmistuvaa elokuvaa.

Karjalankarhukoiralla on juhlavuosi. Rotu sai nimensä vuonna 1936, jolloin sen jalostus alkoi. Juhlinnan arvoinen suomalainen suurriistakoira siitä tulikin.

Hyvin rohkea, älykäs, peräänantamaton, fyysisesti voimakas metsästyskoira. Terve ja pitkäikäinen rotu. Myös sopeutuva, uskollinen ja rakastava perhekoira.

Kehut ovat vuolaita Suomen pystykorvajärjestön tiedotteessa, jonka mukaan pyöreitä vuosia tulee kuluneeksi myös ensimmäisten karjalankarhukoirien rekisteröinnistä Kennelliiton rekisteriin. Se tapahtui vuonna 1946.

Nykyisin Suomessa rekisteröidään 600—700 karhukoiranpentua vuodessa.

— Kahdeksan vuosikymmenen kohdalla rotu on vahvasti voimissaan ja tulevaisuus näyttää lupaavalta, Suomen pystykorvajärjestön puheenjohtaja Eila Lautanen toteaa tiedotteessa.

Karjalankarhukoiran menneisyys juontaa Karjalan korpeen. Siellä salokylien metsästäjillä oli kumppanina kookas musta pystykorva, jonka rohkeus hämmästytti 1800-luvun karelianisteja.

Rodun ensiesiintyminen koirakilpailuissa oli jalostuksen aloitusvuonna 1936, jolloin ensimmäisen palkinnon pokkasi Viljo Kivikon Musti.

Karjalankarhukoiran varhaisia valioyksilöitä olivat myös Antti Herralan Jeppe ja varsinkin sen poika Töpö, joka oli vuoden 1938 koiranäyttelyn löytö: mallikas ja hyvä hirven- ja karhun haukkuja.

Nykyinen rodun valioyksilö on kouvolalaisen Tommi Ruokosuon Kuohukorven Missi. Kennelliitto valitsi sen vuoden 2014 eräkoiraksi. Viime vuonna Missi voitti karjalankarhukoirien SM-kilpailun eli Hirvenhaukut-ottelun jo viidennen kerran ja teki tällä tuloksella rotunsa historiaa.

Tänä vuonna Kuohukorven Missistä tulee elokuvatähti. Sillä on pääosa hirvenmetsästyksestä kertovassa dokumenttielokuvassa, jonka ensi-ilta on yksi karjalankarhukoiran juhlavuoden ohjelmaa.

Karjalankarhukoira

Suomalainen koirarotu, kuuluu metsästyspystykorviin.

Alkuperänä pidetään Komin Koiraa.

Kantakoirat lähtöisin Laatokan Karjalasta, Aunuksesta ja Vienasta.

Käytetään apuna erityisesti karhun ja hirven pyynnissä.

Suositaan yhä enemmän myös seura- ja harrastuskoirana.

Arvostetaan myös ulkomailla.

Lähde: Suomen pystykorvajärjestö

Leena Sallinen