Kaakkois-Suomen rajavartiosto ennakoi mahdollista turvapaikanhakijoiden tuloa, tarvittaessa perustetaan järjestelykeskus

27.1.2016 7:52 | Päivitetty: 27.1.2016 9:04
Kuva: Kimmo Seppälä
Kaakkoisrajalla rajavalvonta toimii koko ajan. Siinä suhteessa tilanne on toinen kuin syksyllä Torniossa.
Kaakkoisrajalla rajavalvonta toimii koko ajan. Siinä suhteessa tilanne on toinen kuin syksyllä Torniossa.

Kaakkois-Suomen rajavartioston apulaiskomentaja, everstiluutnantti Jaakko Olli pitää mahdollisena, että turvapaikanhakijoiden seuraava reitti Suomeen voisi kulkea vaikkapa kaakkoisrajan kautta.

Ollin oma ajatus on, ettei hän hirveästi hämmästyisi, jos näin kävisi. Turvapaikanhakijoiden virtoihin vaikuttaa kuitenkin moni asia, ja tulevaa on vaikea ennustaa.

Rajan sulkeminen on Kaakkois-Suomessa erittäin epätodennäköistä, sillä valtaosa itärajan liikenteestä ja kaupasta kulkee alueen kautta. Jos turvapaikanhakijoiden tulo vie rajan voimavaroja huomattavasti, rajaliikenteen säännöstely ja hetkellinen katkaisu ovat mahdollisia.

Jos turvapaikanhakijoiden määrä ylittää kriittiseksi katsotun tason, seudulle voidaan perustaa valtioneuvoston päätöksellä järjestelykeskus, jonne tulijat kuljetetaan rajalta rekisteröitäviksi. Järjestelykeskuksesta on alustava suunnitelma.

Maahanmuuttovirasto on eri viranomaisten kanssa kartoittanut mahdollisia tulevia järjestelykeskusten paikkoja eri puolilla maata. Kaavailuista ei kerrota tarkemmin julkisuuteen.

Hannele Karppinen | Etti Kantola