Jumalanpalvelusten ajankohdan porrastus testissä Imatran kirkoissa — mieluimmin tullaan kello 10

27.1.2016 22:30
Kuva: Kai Skyttä
Tainionkosken kirkko on Imatran seurakunnan pääkirkko.
Tainionkosken kirkko on Imatran seurakunnan pääkirkko.

Kirkossa käyminen vähenee koko maassa. Pitkällä tähtäimellä katsottuna näin on myös Imatralla, mutta vuosien 2014 ja 2015 välillä oli nousua. Imatran kirkoissa käytiin yhteensä 12 314 kertaa vuonna 2014. Vuonna 2015 vastaava luku oli 12 747.

Imatralla on kolme kirkkoa. Ne ovat seurakunnan pääkirkko Tainionkosken kirkko, Imatrankosken kirkko ja Kolmen ristin kirkko.

Jumalanpalveluksissa Imatralla käytiin 2015 kaikkiaan 222 kertaa, vuonna 2014 luku oli 202. Suosituin jumalanpalveluspaikka on Tainionkosken kirkko.

Imatran kirkkoneuvosto hyväksyi joulukuussa 2012 jumalanpalvelusten porrastuksen, joka otettiin käyttöön syyskuussa 2013. Siitä lähtien seurakunnan pääkirkossa Tainionkosken kirkossa jumalanpalvelus linjattiin pidettäväksi joka sunnuntai kello 10.

Imatrankosken kirkossa kokeiltiin eri tavoin toteutettuja jumalanpalveluksia kello 16, Kolmen ristin kirkossa jumalanpalvelukset ovat kello 13. Kello 10 osoittautui suosituimmaksi kellonajaksi.

— Kun porrastus otettiin käyttöön, olin avoin sille että mitä vain voi tapahtua. Vähän oli sellainen tuntuma, ettei se ehkä lähde toimimaan. Toisaalta sitä miettii myös niin, että olisiko voinut tiedottaa enemmän, kirkkoherra Arto Marttinen sanoo.

Tavallisesti poikkeuksellisina aikoina pidettäviin jumalanpalveluksiin on tultu mieluusti kerran, kun ne järjestettiin. Sen jälkeen käyminen on jäänyt vähemmälle.

— Esimerkiksi kerran vuodessa oleva motoristimessu vetää joka vuosi, mutta jos se pidettäisiin kerran viikossa, niin ei se sitten samalla tavalla vetäisi, Marttinen toteaa.

Imatran seurakunnassa mietitään miten jatkossa toimitaan aikojen suhteen, mutta toistaiseksi jumalanpalveluksia järjestetään edelleen porrastetusti.

Anniina Meuronen