Turvapaikanhakijat pääsevät Suomen-rajalle ilman papereita, koska Venäjän johto hyväksyy sen

26.1.2016 20:16
Kuva: Maija Kaibijainen
Turvapaikanhakijat Venäjältä Suomeen ovat tulleet tähän asti lähinnä pohjoisten rajanylityspaikkojen eikä esimerkiksi Nuijamaan  kautta, vaikka heidän olisi helpompi pyrkiä Suomeen kaakon raja-asemien kautta. Syyksi epäillään sitä, että korruptoituneet verkostot on luotu pohjoiseen.
Turvapaikanhakijat Venäjältä Suomeen ovat tulleet tähän asti lähinnä pohjoisten rajanylityspaikkojen eikä esimerkiksi Nuijamaan kautta, vaikka heidän olisi helpompi pyrkiä Suomeen kaakon raja-asemien kautta. Syyksi epäillään sitä, että korruptoituneet verkostot on luotu pohjoiseen.

Venäjän kymmeniä kilometrejä leveälle rajavyöhykkeelle ei normaalisti ole asiaa ilman tarvittavia lupia. Helsingin yliopiston Venäjää tutkivan Aleksanteri-instituutin johtaja Markku Kivinen epäilee, että nyt se on mahdollista, koska ihmissalakuljettajat maksavat korruptoituneille virkamiehille, jotka päästävät turvapaikanhakijat Suomen rajalle ja sen läheisyyteen.

— Virkamiehet eivät kuitenkaan päästäisi ihmisiä rajalle, jollei siihen olisi myös jonkinlaista poliittista tahtoa. Asiaan ei puututa poliittisella tasolla, eli Venäjän valtionjohto ei välitä, että rajalla rikotaan sääntöjä, Kivinen sanoo.

Suomen sisäministeri Petteri Orpo (kok.) tapaa tiistai-iltana venäläisen kollegansa Vladimir Kolokoltsevin, ja turvapaikanhakijoista sekä Venäjän kenties muuttuneesta rajapolitiikasta tiedotetaan keskiviikkona.

Venäjän on sanottu viestittävän sillä Suomelle jotain, että tarvittaessa Venäjältä löytyy kymmeniä- jopa satojatuhansia halukkaita pyrkimään Eurooppaan.

— En usko, että Venäjän viesti olisi nimenomaan Suomelle. Voi olla, että viestiä annetaan koko Euroopalle, Kivinen pohtii.

Kivinen ei osaa varmuudella sanoa, miksi Venäjältä pois pyrkivät yrittävät Suomeen pohjoisesta eikä esimerkiksi Nuijamaan kautta. Koska suurin osa tulee Venäjän ja Suomen rajalle muualta kuin pohjoisesta, heidän olisi yksinkertaisempaa tulla Kaakkois-Suomen kautta.

— Alun perin turvapaikanhakijoiden reitti kulki Norjaan. Ehkä ihmissalakuljettajat ovat luoneet korruptoituneet verkostonsa pohjoiseen, eikä niiden uudelleen luominen ole ollut mahdollista Etelä-Suomen kautta, Kivinen arvioi.

Liisa Kukkola