Lappeenrannan Kimpisen 1 500 oppilasta sinut ison koulun kanssa —  syntyykö sellainen myös Lappeenrannan länsialueelle?

26.1.2016 7:30
Eino Huomo (vas.), Eetu Penna ja Oskari Kulju eivät valita isosta koulusta muuta kuin, että alakoululaiset mekastavat toisinaan käytävillä. Koulun sohvilla on heidän mielestään hauska istuskella.
Eino Huomo (vas.), Eetu Penna ja Oskari Kulju eivät valita isosta koulusta muuta kuin, että alakoululaiset mekastavat toisinaan käytävillä. Koulun sohvilla on heidän mielestään hauska istuskella.

2013 syksyllä aloittaneen Kimpisen jättikoulun ympärillä on edelleen vilkasta liikennettä ja koulun sisäliikuntatiloista pulaa. 1 500 ihmisen ruokkiminen samassa ruokalassa kahden ja puolen tunnin aikana ei myöskään ole muuttunut hiljaiseksi.

Kimpisen koulun rehtori Tomi Valkeapään mukaan näistä olosuhteista huolimatta sekä opettajat että oppilaat ovat löytäneet turvallisuuden tunteen isosta koulusta.

— Varmasti löytyy sellaisia oppilaita ja opettajia, jotka viihtyisivät paremmin Kimpistä pienemmässä yksikössä, mutta suurin osa on jo tottunut.

Koulun koolla ei Valkeapään mukaan ole niinkään ole merkitystä, vaan sillä, miten koulussa tehdään asioita, Valkeapää vakuuttaa.

Kimpisen koulun vanhempaintoimikunnan jäsen Markus Sarantola muistaa hyvin tiedotustilaisuudet, joita Alakylän koululla pidettiin Kimpisen suurkouluun siirtymisestä. Monet vanhemmat olivat huolissaan, mutta monen huoli myös loppui, kun koulu alkoi.

Sarantolan mielestä oli hyvä, että isosta koulusta ja sen mahdollisista ongelmista keskusteltiin perinpohjaisesti. Uhkakuvienkin maalailu oli hänen mielestään hyödyllistä.

— Jos kukaan ei olisi ollut ennakkoon mistään huolissaan, olisiko esimerkiksi järjestyshäiriöitä ollut enemmän. Voi kai sanoa, että Kimpisen tapauksessa ennakointi onnistui, Sarantola sanoo.

Lappeenrannan kaupunki kertoo tällä viikolla torstaina länsialueen tulevista palveluista. Alueen kouluista ja päiväkodeista moni on peruskorjauskunnossa.

Eniten alueen asukkaat ovat vastustaneet suunnitelmia Skinnarilan, Kuusimäen ja Lavolan koulujen sekä Skinnarilan ja Liesharjun päiväkotien sulkemisesta ja niiden toiminnan keskittämisestä Sammonlahden ja Lappeen koulujen yhteyteen. Asukkaiden mielestä pienimmille koululaisille tulisi liian pitkät ja turvattomat koulumatkat.

Lappeenrannan keskustassa sijaitsevan Kimpisen koulun alaluokkalaisten koulumatkat jäävät musiikkiluokkalaisia lukuunottamatta lyhemmiksi kuin esimerkiksi matkat Kuusimäestä Sammonlahteen.

Länsialueen palveluverkkouudistusta esittelevä asukastilaisuus on torstaina kello 18 alkaen Sammonlahden koulun auditoriossa.

Kimpisen koulukeskus

Yhteensä noin 1 500 oppilasta

90 opettajaa

Peltolan esikoululaiset ja 1.—3.-luokat (120 oppilasta)

Pohjolankatu 23: 3.—9.-luokat (880 oppilasta)

Kimpisen lukio (580 oppilasta)

Liisa Kukkola