Venäjän valtio pyrkii saamaan viestinsä läpi myös suomen kielellä toimivan uutistoimistonsa kautta

24.1.2016 6:01
Kuva: Marleena Liikkanen
Presidentti Vladimir Putinin käskystä perustettu uusi Rossija Segodnja -mediayhtiö välittää Sputniknews-nimellä uutisia 30 kielellä, myös suomeksi.
Presidentti Vladimir Putinin käskystä perustettu uusi Rossija Segodnja -mediayhtiö välittää Sputniknews-nimellä uutisia 30 kielellä, myös suomeksi.

Venäjän valtio pyrkii entistä voimakkaammin saamaan läpi oman viestinsä kansainvälisessä mediamaailmassa.

Selvä osoitus siitä on Venäjän valtion omistaman Rossija Segondja - eli Venäjä tänään -mediayhtiön uutisvälityksen laajeneminen maailmalla, myös Suomessa ja suomen kielellä.

Rossija Segondja syntyi keväällä 2015 presidentti Vladimir Putinin käskystä. Kansainvälisesti Rossija Segondja alkoi toimia Sputniknews-nimellä.

Uutistoimisto välittää uutisia kaikkiaan 30 kielellä. Sitä pidetään Kremlin kritiikittömänä äänitorvena.

Sputniknews lanseerasi modenin verkkosivustonsa keväällä 2015 myös suomenkielisenä versiona. Uutistoimistolla ei kuitenkaan ole toimistoa tai työntekijöitä Suomessa, vaan suomenkieliset uutiset syntyvät Moskovassa.

Sputniknews ei välitä avointa propagandaa. Se kuitenkin esimerkiksi korostaa länsimaiden ja Euroopan ongelmia ja pahoinvointia muun muassa pakolaiskriisin vuoksi.

Venäjän ongelmat kuten talouden syvä kriisi jäävät vähälle. Sen sijaan Sputniknews muun muassa siteeraa italilaista liikemiestä, jonka mukaan ”investoinnit Venäjälle ovat ihanteellinen vaihtoehto”.

Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin tutkijan Hanna Smithin mukaan Venäjä hakee kansainvälisellä uutisoinnilla uskottavuutta ja pyrkii osoittamaan asioiden olevan huonosti myös Euroopassa ja muissa länsimaissa, ei vain Venäjällä.

Outi Salovaara