Lappeenrannan lukiot kilpailevat sulassa sovussa yhdeksäsluokkalaisista

23.1.2016 6:46
Kuva: Kuvakooste Otto Ponto
Lyseon (vas.) ja Kimpisen rakennukset tarjoavat puitteet lappeenrantalaisella lukio-opiskelulle.
Lyseon (vas.) ja Kimpisen rakennukset tarjoavat puitteet lappeenrantalaisella lukio-opiskelulle.

Lukioon mielivällä yhdeksäsluokkalaisella on Lappeenrannassa tarjolla kaksi yleislukiota ja kaksi erikoislukiota. Kimpisen ja lyseon lukioiden ohella kaupungissa toimivat kansainvälinen IB-lukio sekä Itä-Suomen koulun lukio.

Erikoislukiot ja yleislukiot jakavat markkinat sulassa sovussa. Kimpisen lukion vs. rehtori Olli Mielonen ei näe, että lukioiden välillä olisi kilpailua ysiluokkalaisista.

— IB-lukio ja Itä-Suomen koulun lukio rikastuttavat lukiokenttää. Oppilaat hakeutuvat haluamiinsa lukioihin vahvuuksiensa mukaan.

IB-lukioon pyrkivän ei tarvitse olla huippulahjakas, mutta asennetta on hyvä olla mukana. Näin kertoo Etelä-Karjalan IB-lukion Lappeenrannan yksikön ja lyseon lukion opinto-ohjaaja Helena Mielikäinen.

— Normaali peruskoulun hyvä taso on riittänyt. IB-lukio on löytänyt ne oppilaat, jotka haluavat opiskella luonnontieteitä englanniksi.

Itä-Suomen koulun lukio kilpailee venäjän kieltä hyvin osaavien yhdeksäsluokkalaisten suosiosta.

Lappeenrannan yksikön rehtori Katri Anttila toivoo, että mahdollisimman moni koulun ysiluokkalainen jatkaa lukiossa. Samalla oppilaille on myös tuotava tasaveroisesti esiin muita vaihtoehtoja.

Ilpo Leskinen