Takki narikassa maksaa eniten ravintolassa

22.1.2016 10:19

Kaupunginteatterin eteispalvelumaksu nousi 150 prosenttia uudessa talossa Lappeenrannassa. Palvelusta vastaava Fazer Food Services perustelee maksun nousua palvelun yleisellä hintatasolla.

— Vertailimme vastaavan palvelun hintatasoa sekä alueella että valtakunnallisesti. Ne asettuvat yleisesti kahteen—kolmeen euroon, Fazer Food Servicen operatiivinen johtaja Sari Räsänen kertoo.

Entisestä eurosta tuli 2,50 uudessa talossa, ja raha menee hyväntekeväisyyden sijasta pörssiyhtiölle. Hinta on saanut monet teatterikävijät jättämään palttoonsa autoon lämpimään pysäköintihalliin.

Fazerin vertailu pitää paikkansa. 2,50 euroa on keskiverto summa narikasta niissä paikoissa, joissa eteispalvelu on käytössä. Maksun näkökulmasta ravintolassa käynti on teatteria elitistisempää.

Esimerkiksi nuorten aikuisten suosimissa viihdemaailmoissa, kuten Giggling Marlin ja Ilona, takin jättäminen valvottuun naulakkoon maksaa kolme euroa. Hinnan määräytymisen perusta vaihtelee.

Ravintolat ovat yleensä ulkoistaneet vastuun narikasta turvapalveluyrityksille. Joissakin ravintoloissa yrittäjä päättää narikkamaksun, toisissa turvapalveluyritys ja joissakin se on taas sovittu yhdessä.

Turvapalveluyritysten pääasiallinen huoli ravintoloissa on järjestys, asiakkaiden takkien valvominen tulee sen jälkeen. Joissakin paikoissa narikkamaksu menee turvapalvelulle, toisissa taas ravintolalle.

Petteri Värtö