Surkeat vermeet nakertavat liikkumisen intoa — Lemillä oppilaat taktikoivat itsensä irti hiihtämisen ikeestä

22.1.2016 19:07
Kuva: Kai Skyttä
Kouluilta löytyy liikuntavälineitä myös niille, joilla ei niitä omasta takaa ole.
Kouluilta löytyy liikuntavälineitä myös niille, joilla ei niitä omasta takaa ole.

Kouluilta löytyy luistimia ja suksia niille oppilaille, joilla ei syystä tai toisesta niitä ole. Lemin koulukeskuksessa liikuntaa opettava Hannu Pulli kertoo, että jotkut oppilaat tosin taktikoivat ettei tarvitsisi hiihtää.

— Koulu pystyy tarjoamaan välineet, jos asia hoidetaan ajoissa. Jos ilmoittaa ettei ole välineitä vasta siinä kohdassa, kun pitäisi lähteä vaikka ladulle, niin se on hankalampaa. Joskus tässä taktikoidaan, ettei tarvitsisi hiihtää, Pulli harmittelee.

Hän toteaa, että jos juuri tismalleen oikean mittaisia suksia tai oikean kokoisia monoja tai luistimia ei ole, niin intokin kärsii.

— Karkeasti arvioituna voisi sanoa, että 1—6 -luokkalaiset vielä tykkäävät kaikesta liikunnasta, mutta siitä isommilla hiihto alkaa tökkiä. Voi tietysti osaksi johtua epäpätevistä välineistäkin tai siitä, ettei kotoa päin ole käytetty lasta suksilla ja motoriikka on huono.

— Luistelutunnit tuntuu olevan mielekkäämpiä viedä läpi.

Pullilta piisaa kuitenkin ymmärrystä myös niille vanhemmille, jotka eivät hanki lapsilleen välineitä liikuntatunneille. Voi olla esimerkiksi tilanne, että kumpikin vanhemmista on työtön.

— Varmasti muitakin rahareikiä on. Lasten välineissä on tietyssä ikävaiheessa myös se, että niitä on uusittava tiuhaan. Kuitenkaan ilman käyttökelpoisia välineitä taito ei pääse kehittymään. On lapsen etu, että hänellä on käyttökelpoiset välineet, Pulli näkee.

Anniina Meuronen