Kommentti: Gallup-kärkeen nousseelta SDP:ltä odotetaan linjauksia

22.1.2016 11:10

Helsingin Sanomat julkaisi perjantaina uusimman puoluekannatusmittauksensa tulokset. Sen merkittävin, jos kohta aika odotettukin, uutinen oli, että SDP on noussut suurimmaksi puolueeksi ohi keskustan. Tämähän oli ennustettavissa edellisten tutkimusten perusteella.

Sosiaalidemokraattien keskuudessa hellitään ajatusta, että kannatuksen kasvu on puolueen omaa ansiota. Että uuttera puoluetyö ja hyvä ohjelma olisivat kaiken takana.

Töitä on toki voitu tehdä ahkerasti, mutta kyllä taustalla edelleen on Juha Sipilän (kesk.) hallituksen toimet ja kompurointi maan asioiden hoidossa. Tosin muut oppositiopuolueet eivät ole samalla tavalla pystyneet nostamaan suosiotaan, mikä tietysti tukee SDP:n johdon arvioita oman oppositiopolitiikkansa onnistumisesta.

Pian aletaan kysyä, mitä SDP aikoo paisuneella kannatuksellaan tehdä? Se on laatinut vaihtoehto-ohjelmiaan, mutta kansan keskuudessa ne tunnetaan huonosti. Hallituksen esittämiä työelämän heikennyksiä puolue on sanonut vastustavansa, mutta pitkän päälle se ei riitä. Suomi on taloudellisessa ahdingossa ja pikaisesti tarvittaisiin myös positiivisia vaihtoehtoja siihen, miten suosta noustaisiin.

Sosiaalidemokraatit tarvitsevat myös kumppaneita, sillä mikään puolue ei Suomessa voi hallita yksin. Olisi siis hyvä kertoa, millaisella kokoonpanolla SDP:n mielestä maata pitäisi johtaa. Vastakkainasettelu hallituksen ja opposition välillä on nyt jyrkkää, mutta yhteistyö vaatii rajojen rikkomista.

Vaaleihin on normaalisti edettäessä vielä aikaa. Se antaa puolueilla aikaa uudistaa kasvojaan. Kannatuksen lisääntymisestä huolimatta äänestäjät eivät välttämättä halua kaikkia vanhoja naamoja takaisin.

Tästä näkökulmasta katsoen ei SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen ehdotus kutsua SAK:n entinen puheenjohtaja Lauri Ihalainen ja EK:n entinen työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen edistämään yhteiskuntasopimuksen syntyä tunnu kovin uudistushenkiseltä tai tulevaisuuteen suuntaavalta.

 

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@esaimaa.fi

Kirjoittaja on mielipidetoimittaja.