Huumevelkoja perittiin Lappeenrannassa: Tehokeinoina pikkusormen leikkaaminen, jalkaan ampuminen ja kuumennettu kolvi

22.1.2016 15:10

Poliisi kertoo selvittäneensä huumevelkojen perintään liittyvän rikossarjan Lappeenrannassa. Etelä-Karjalan käräjäoikeus vangitsi 39-, 37- ja 30-vuotiaat miehet teoista. Rikokset tehtiin vuoden 2015 aikana.

Teoista vakavimmassa 39-vuotiasta huumevelallista ammuttiin jalkaan lappeenrantalaisessa asunnossa. Hän onnistui pakenemaan ampumista seuranneen nyrkkitappelun jälkeen. Kaksi viikkoa aiemmin häntä oltiin pahoinpidelty nyrkein ja kuristaen Lappeenrannassa sijaitsevan ostoskeskuksen läheisyydessä. Rikosnimikkeinä on tapon yritys ja pahoinpitely.

30-vuotiaalta lappeenrantalaismieheltä perittiin 17 000 euron huumevelkoja muun muassa leikkaamalla pikkusormea, kun hän ei pystynyt lyhentämään velkojaan määrätyssä aikataulussa. Tämän perinnän rikosnimikkeet ovat törkeä pahoinpitely ja törkeä kiristys.

Kolmannessa tapauksessa 33-vuotiaalta lappeenrantalaismiehiltä perittiin huumevelkoja yksityisasunnossa. Kolme miestä pahoinpiteli häntä nyrkein ja kierretangolla. Lisäksi häntä uhkailtiin kuumennetulla kolvilla. Pahoinpidelty mies onnistui hankkimaan vaaditut 500 euroa sukulaiseltaan pikavauhtia.

Lisäksi syyteharkintaan siirtyi epäilty törkeä huumausainerikos ja katkaistuun haulikkoon liittyvä törkeä ampuma-aserikos.

Poliisin mukaan rikossarjassa ilmeni miten huumausaineiden ongelmakäyttäjät joutuvat ahdinkoon huumevelkojen kanssa. Velat kasvavat mielivaltaisesti korkoa ja niitä peritään väkivalloin.

Usein velallisen läheiset joutuvat maksamaan huumevelkoja. Poliisi toivookin huumeongelmaisten lähipiiriä ottamaan yhteyttä poliisiin velkojen maksamisen sijaan.

Juho Maijala