Skinnarilan kihlat on mieluinen liitto opetusministerille

21.1.2016 16:25
Kuva: otto ponto
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen kuuli Skinnarilan kihlauksesta vihkiessään viime perjantaina Lappeenrannan uutta kaupunginteatteria.
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen kuuli Skinnarilan kihlauksesta vihkiessään viime perjantaina Lappeenrannan uutta kaupunginteatteria.

Lappeenrannan teknillisen yliopiston ja Saimaan ammattikorkeakoulun yhdistymisselvitys ei tullut keskiviikkonna yllätyksenä kulttuuri- ja opetusministeri Sanni Grahn-Laasoselle (kok.). Ministerille kerrottiin yhdistymishankkeesta, kun tämä oli vihkimässä uutta Lapppeenrannan kaupunginteatteria.

Saimaan ammattikorkeakoulun hallituksen puheenjohtajan Tuomas Telkän (kok.) mukaan ministeri suhtautui LUT-konsernin rakentamiseen positiivisesti.

— Meidän esityksemme on selkeä vastaus ministerin sekä opetusministeriön kehotukseen olla aloitteellisia korkeakoulujen rakenteiden uudistamisessa, Telkkä sanoo.

Yliopistot ja ammattikorkeakoulut käyvät tänä vuonna opetusminiministeriön kanssa tavoiteneuvottelut. Niissä sovitaan kunkin yksikön tavoitteista seuraaviksi neljäksi vuodeksi. Grahn-Laasonen on toivonut selkeämpää työnjakoa ja yhteistyötä korkeakoulujen kesken sekä vahvojen osaamiskeskittymien perustamista.

Etelä-Saimaa ei tavoittanut ministeriä kommentoimaan Skinnarilan yhdistysmishanketta.

Lappeenrannan yliopiston ja Saimaan ammattikorkeakoulun keskiviikkona julkistettu yhdistymishanke ei ole Suomessa ensimmäinen.

Tampereen yliopisto, teknillinen yliopisto ja ammattikorkeakoulu ovat olleet laittamassa hynttyitä yhteen jo vuodesta 2014. Myös Oulussa, Rovaniemellä ja Vaasassa on ollut yhdistämishankkeita tai -toiveita.

Nykyisen lainsäädännön mukaan yliopisto ja ammattikorkeakoulu eivät voi yhdistyä, koska yliopistolla ei ole oikeutta myöntää ammattikorkeakoulututkintoja. Lainsäädäntö perustuu duaalimalliin, jossa yliopistot ja korkeakoulut ovat erillään.

Yhteistyöhankkeita alkaa olla jo niin paljon, että lainsäädäntöä kenties pitää lähivuosina todennäköisesti muuttaa.

Liisa Kukkola