Ilmalämpöpumppu kestää pakkasta, mutta vaatii sulatusta nollakelissä

21.1.2016 12:01
Kuva: Arja Ukkonen
Yli 8-vuotias ilmalämpöpumppu toimii vielä noin 15 asteen pakkasilla. Uusimmät mallit kestävät paljon enemmän.
Yli 8-vuotias ilmalämpöpumppu toimii vielä noin 15 asteen pakkasilla. Uusimmät mallit kestävät paljon enemmän.

Nykyaikaisen ilmalämpöpumpun suurin riesa ei ole pakkanen, vaan nollakeli.

Kun ilmassa on paljon kosteutta, ilmalämpöpumpun ulkoyksikköön muodostuu jäätä, joka pitää sulattaa usein.

— Sulatettu vesi puolestaan jäätyy uudelleen valuessaan maahan, ja ulkoyksikön alle muodostuu jääkeko, sanoo energia-asiantuntija Malkus Lindroos energiayhtiö Vattenfallilta.

Hänen mukaansa yli 8-vuotias ilmalämpöpumppu toimii vielä noin 15 asteen pakkasilla, kun alle 3-vuotias pumppu kestää jopa 30 asteen pakkasen. Pumpun pakkasraja kannattaa tarkastaa käyttöoppaasta.

Jos pakkasraja ylittyy, pumpun voi sammuttaa ja käynnistää uudelleen vasta sitten, kun pakkanen laantuu. Uudelleenkäynnistys kuormittaa pumppua huomattavasti.

— Käyttöoppaaseen on merkitty pakkasraja, jonka alapuolella pumppua ei kannata käynnistää uudelleen. Jos käyttöopasta ei löydy, uudelleen käynnistämisen kanssa kannattaa odottaa, kunnes pakkanen ei enää kiristy yli kymmenen asteen, Lindroos sanoo.

Kylmällä säällä ilmalämpöpumpun lämmitysteho hiipuu jonkin verran. Jos pumpun energiankulutus huolettaa, sen rinnalla voi käyttää muita lämmitystapoja.

— Kovilla pakkasilla puun polttamisen hyödyt ovat huipussaan. Jos pumppu on käytössä samaan aikaan, kannattaa varmistaa, että se ei ole jäänyt automaattiasentoon. Silloin se saattaa pahimmillaan alkaa jäähdyttää kotia, kun puulämmitys äkillisesti nostaa lämpötilaa, Lindroos varoittaa.

Kimmo Puhakka