Lappeenrannan ensimmäiset kansakoululaiset olivat tyttöjä — juhlavuosi uudistaa perusopetuksen

20.1.2016 13:57
Kuva: Mika Strandén
Nykyajan peruskoululainen Lappeenrannassa. Lappeen koulun kuudesluokkalainen Jenni Sissonen esitteli työvihkoaan 25. marraskuuta viime vuonna.
Nykyajan peruskoululainen Lappeenrannassa. Lappeen koulun kuudesluokkalainen Jenni Sissonen esitteli työvihkoaan 25. marraskuuta viime vuonna.

Lappeenrannan ensimmäinen kansakoulu perustettiin 150 vuotta sitten kaupungin tomerien naisten ansiosta. Ensimmäiset oppilaatkin olivat tyttöjä.

— Vasta useita vuosia myöhemmin ovi avautui myös pojille, kerrotaan kaupungin tiedotteessa.

Sen mukaan koululle kerättiin 1800-luvulla rahoitusta muun muassa tanssiaisilla ja arpajaisilla. Samalla tavalla rahoitettiin jo kansakoulua edeltäneitä köyhäinkoulujakin. Alusta alkaen menoja katettiin myös verovaroin ja valtion tuella.

Kansakoulusta peruskouluun siirryttiin Lappeenrannassa vuonna 1975. Nyt Lappeenrannan perusopetuksessa on noin 6 160 oppilasta ja noin 500 opettajaa.

Lappeenrannan koululaitoksen juhlavuosi osuu merkittävään ajanjaksoon perusopetuksen kehityksessä, Lappeenrannan perusopetusjohtaja Mari Routti kertoo tiedotteessa.

— Tämän vuoden syksyllä otetaan 1.–6. luokilla käyttöön uusi valtakunnallinen perusopetussuunnitelma, jonka keskeisenä periaatteena on sekä oppilaiden että heidän huoltajiensa osallisuuden lisääminen toiminnan suunnittelussa.

Routin mukaan valtakunnallisesta opetussuunnitelmasta huolimatta kunnilla on nykyisin paljon valtaa ja vastuuta siitä, kuinka suunnitelmaa käytännössä toteutetaan.

Merkittävä uudistus on oppiainekeskeisyyden vähentäminen ja laaja-alaisen osaamisen kehittäminen.

— Opettajilla on haasteenaan opettamiskulttuurin muutos: opettaja ei enää pelkästään seiso luokan edessä opettamassa vaan oppiminen perustuu entistä enemmän oppilaiden ja opettajien väliseen vuorovaikutukseen sekä ryhmätyöskentelyyn, Routti kertoo.

Lisäksi Lappeenrannassa on meneillään kaupungin länsialueen kouluverkon uudistaminen.

Leena Sallinen