Joutsenon vastaanottokeskuksen johtaja pitää epäiltyä raiskaustapausta hyvin poikkeuksellisena

20.1.2016 18:33

Turvapaikanhakijan epäillään raiskanneen toisen Konnunsuon vastaanottokeskuksessa. Joutsenon vastaanottokeskuksen johtaja Jari Kähkönen vahvistaa, että epäilty raiskaus on tapahtunut Konnunsuolla.

Hän ei voi kertoa tapauksesta muuta kuin sen, että sekä epäilty tekijä että uhri ovat miespuolisia turvapaikanhakijoita. Rikoksen epäillään tapahtuneen viime marraskuussa.

Hän ei muista uransa ajalta yhtään turvapaikanhakijoiden välistä vakavaa seksuaalirikosta.

— Tämä on hyvin poikkeuksellinen tapaus. En muista että poliisin tutkintaan olisi mennyt mitään tämän tyyppistä tai lievempääkään versiota tällaisesta.

Kähkösen mukaan turvapaikanhakijoiden välillä on ollut korkeintaan sanallista seksuaalista ahdistelua. Hän kertoo, että turvapaikanhakijoiden välisistä rikoksista poliisitutkintaan on edennyt käytännössä joitakin tappeluita ja vahingontekojen selvittelyjä.

Konnunsuolla ei ole muutettu toimintatapoja epäillyn raiskaustapauksen vuoksi.

— Sinällään koko viime syksy asiakkaille on välitetty mitä Suomessa saa tehdä ja mitä ei saa tehdä.

Kokonaan tämänkaltaisia tapauksia ei pystytä estämään. Yleisiä tiloja valvotaan teknisesti ja henkilökunnan voimin, mutta asuinhuoneistoissa ei voida päivystää.

— Valvonta ei ulotu asuinhuoneistoihin 24 tuntia vuorokaudessa. Jokaiseen asuinyksikköön ei riitä henkilökuntaa istumaan vieressä katsomassa.

Jos jotain yllättävää tapahtuu asuinhuoneistossa, Kähkösen mukaan se saattaa jäädä tekohetkellä pimentoon. Asiaan voidaan puuttua vasta jälkikäteen, kun se huomataan kameroista, tai kun joku tulee kertomaan siitä henkilökunnalle.

Epäiltyä törkeää raiskausta käsitellään Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa. Tuomio julistetaan helmikuun 2. päivä.

Juho Maijala