Ylen julkaisemien Poliisin tilastojen mukaan Kaakkois-Suomen alueelta Parikkalassa on asukaslukuun peilattuna eniten aselupia — metsästys selittää

19.1.2016 21:24
Kuva: MIKA STRANDÉN
Aseluvat ovat asekohtaisia. Yleisin ase on haulikko.
Aseluvat ovat asekohtaisia. Yleisin ase on haulikko.

Parikkalassa on Poliisin tilastojen mukaan eniten aselupia Kaakkois-Suomen alueelta. Määrä on kaikkiaan 3 930 aselupaa. Poliisin tilastot julkaisi Yle verkkosivuillaan eilen 19. tammikuuta. Tilastojen mukaan Suomessa on noin 1,5 miljoonaa asetta yksityishenkilöillä. Osassa Suomen kunnista aselupien määrä ylittää jopa asukasluvun.

— Aselupa on aina asekohtainen. Samaan aseeseen voi olla myös rinnakkaislupa eli useammalla henkilöllä voi olla hallussapitolupa samaan aseeseen. Silloin se on niin kutsuttu rinnakkaislupa, apulaispoliisipäällikkö Marko Nyyssönen Kaakkois-Suomen poliisin lupapalveluiden johdosta kertoo Kaakon Viestinnälle.

Parikkalan asukasluvusta 75 prosentilla on aselupa, mutta tulkinnassa täytyy muistaa, että yhdellä henkilöllä voi olla useita aseita.

Yleisin ase on haulikko ja toisena tulee pienoiskivääri.

— Pienissä maaseutukunnissa metsästys on tärkeä harrastus. Siksi se näyttäytyy isompana osuutena aselupien määrässä, esimerkiksi juuri Parikkalan tapauksessa, Nyyssönen jatkaa.

Esimerkiksi Ruokolahdella aselupia on 3 054 ja vastaava prosenttiluku on 57. Rautjärvellä aselupienmäärä on 1 871 (luvat/asukkaat 53 %), Lemillä 1 052 (34 %), Savitaipaleella 1 400 (39 %) ja Luumäellä 2 825 (58 %).  Imatralla aselupia puolestaan on 6 078 (22 %) Lappeenrannassa 15 266 (21 %).

Anniina Meuronen