Visedolla on edelleen kasvuvauhti päällä

19.1.2016 8:36
Kuva: Kai Skyttä
Visedo tekee sähkömoottoreita busseihin, raskaisiin työkoneisiin ja laivoihin. Toimitusjohtaja Kimmo Rauma laivaan asennettavan sähkömottorin äärellä.
Visedo tekee sähkömoottoreita busseihin, raskaisiin työkoneisiin ja laivoihin. Toimitusjohtaja Kimmo Rauma laivaan asennettavan sähkömottorin äärellä.

Lappeenrantalainen Visedo pitää kiinni kasvutavoitteestaan. Liikevaihto on tuplaantunut joka vuosi, samoin työntekijämäärä kasvaa. Toimitusjohtaja Kimmo Rauma sanoo, että kahden vuoden kuluttua liikevaihto on kymmenessä miljoonassa.

— Silloin olemme kannattava yritys ja riittävän iso, jotta alamme pärjätä kisassa suurien alan toimijoiden kanssa. Toimimme uudessa toimialakentässä, ja meidän on todistettava asemamme siinä.

Visedo tekee sähkökoneita ja taajuudenmuuttajia. Niiden avulla voidaan rakentaa sähköisiä voimalinjaratkaisuja, jotka mahdollistavat moottoreiden hybridikäytön vaativissa olosuhteissa. Laitteet säästävät polttoainekulutusta ja voidaan asentaa paikalleen ilman erityisrakennelmia.

Visedon hybridivoimalinjoja markkinoidaan busseihin, raskaisiin työkoneisiin ja laivoihin, jotka liikennöivät satamien välillä mutta eivät avomerillä. Tätä short sea shipping-bisnestä vauhdittaa tuore yrityskauppa, jolla Visedo osti hollantilaisen Electric Power Conversion. Visedon tytäryhtiöksi siirtyneen hollantilaisyhtiön erityisosaamista on laivojen sähköinen voimantuotanto.

Rauma sanoo, että suorat dieselmoottorit ovat jäämässä historiaan pienemmissäkin laivoissa, ja Visedo tähtää voimalla siihen markkinaan.

Yrityskauppa tehtiin osakevaihdolla, ja yhtiöiden yhteenlaskettu liikevaihtotavoite tälle vuodelle on viisi miljoonaa euroa.

Toimitusjohtaja Rauma sanoo, että polttoaineiden alhainen hinta ja talouskasvun jämähtäminen ovat melkoinen haaste bisneksen kasvattamiselle.

— Monet asiakkaat panttaavat investointejaan. Meidän on etsittävä yrityksiä, jotka ovat valmiita investoimaan varautuakseen siihen, kun kasvu alkaa ja energian käyttötavat muuttuvat.

Heikki Sopanen