Miksi kettu järsii autojen lämmitysjohtoja? Biologin mukaan se saattaa merkata reviiriään

19.1.2016 18:25

Maanantaina Facebookissa etsittiin järjen jättiläistä, joka oli käynyt katkomassa autojen lämmitysjohtoja keskussairaalan parkkitalossa. Turvakamerakuvista paljastui, että vandaali olikin kettu.

Etelä-Karjalan sosiaali ja terveyspiirin (Eksote) tekninen johtaja Juhani Ahokas kertoi Etelä-Saimaalle, että parkkihallissa käy lämmittelemässä mahdollisesti useitakin kettuja. Lisäksi ne hakevat ruokaa hallin roska-astioista.

Mutta miksi kettu pureksii autojen lämmitysjohtoja? Helsingin yliopiston kaupunkiluontoa tutkinut biologi Jarmo Saarikivi kertoo, että varmaa vastausta ei ole.

— Syytä ei tiedetä, mutta se näyttäisi reviirikäyttäytymiseltä enemmän kuin esimerkiksi siltä, että eläimet saisivat jotain hyötyä puremalla johtoa. Ketut ja muut koiraeläimet tykkäävät merkata reviiriään, ja yksi tapa merkata se on jättää sinne purujälki.

Keski-Euroopassa autojen letkuja ja johtoja pureskelevien kivinäätien käyttäytymistä on tutkittu kettuja enemmän. Tutkimusten mukaan kivinäädät pureskelevat autojen johtoja eniten keväällä ja alkukesällä, mikä voisi viitata siihen, että autoja turmelevat erityisesti nuoret eläimet.

Saarikiven mukaan asia kaipaisi lisäselvitystä, mutta pureskelun syitä voi olla vaikea tutkia, koska siihen voi vaikuttaa niin monta eri muuttujaa.

— Ehkä joku vakuutusyhtiö voisi rahoittaa sellaisen tutkimuksen?

Ihmisten ei auta kuin sopeutua citykettuihin. Kaupungeissa on Saarikiven mukaan niin paljon ruokaa ja suojaa, että ketut ovat tulleet jäädäkseen.

Juho Maijala