Kommentti: Mikä on pääministerin kanta EU:n Puola-toimiin?

19.1.2016 17:11

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vierailee Venäjällä ensi viikon perjantaina. Matkallaan hän muun muassa tapaa Venäjän pääministerin Dmitri Medvedevin Pietarissa.

Venäjän reissu kohentaa Sipilän ulkopoliittisesti hieman valjuksi jäänyttä kuvaa. Pääministeri on keskittynyt lähinnä kotimaan taloudellisiin ongelmiin ja pakolaiskysymykseen, jolloin kansainväliset asiat ovat jääneet vähemmälle huomiolle.

Pääministeri Sipilä on ollut varsin hiljaa esimerkiksi EU-komission aikeista tehdä selvitys Puolan oikeusvaltiokehityksestä, vaikka EU-asiat kuuluvat valtiojohdon ulkopolitiikan työnjaossa nimenomaan hallitukselle.

Ulkoministeri Timo Soinin (ps.) kielteinen kanta komission selvityksestä on tullut selväksi, mutta siitä ei ole tietoa, mikä on Suomen hallituksen ja pääministerin näkemys asiasta. Onko se Soinin edustama kanta ja vai joku muu? Se olisi hyvä kertoa.

Ulkopoliittisissa kysymyksissä on perinteisesti korostettu yksimielisyyden tärkeyttä. EU-asioissa ulkoministeri Soinin puoluetausta tulee hänen kommenteissaan usein esille varsin herkästi. Se on tietysti luonnollista ja hyväkin tietää, mutta Suomen viralliseksi kannaksi oman puolueen linjaukset eivät välttämättä sellaisenaan käy.

Nyt Suomen linjana näyttäytyy ulkoministerin Suomen sisäpoliittisiin tarkoituksiin ottama kanta, jota ulkoministeriön virkamiesten eli Soinin alaisten sanotaan vastustavan. Ulospäin tilanne ei näytä hyvältä.

Puolan tapauksessa EU:n komissio soveltaa ensimmäistä kertaa mahdollisuuttaan puuttua jäsenmaan hallituksen toimii ns. oikeusvaltiomekanismin avulla. Kyseessä on merkittävä oikeus ja siksi olisi suotavaa, että muukin valtiojohto ulkoministerin lisäksi lausuisi siitä mielipiteensä.

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@esaimaa.fi

Kirjoittaja on mielipidetoimittaja.