Karhu, ilves ja liito-orava ovat nyt silmälläpidettäviä lajeja

19.1.2016 15:13
Kuva: mikko kontra
Liito-orava on Etelä-Karjalassakin paljon puhuttu, mutta harvoin nähty killisilmä. Se muutettiin vaarantuneesta silmälläpidettäväksi lajiksi.
Liito-orava on Etelä-Karjalassakin paljon puhuttu, mutta harvoin nähty killisilmä. Se muutettiin vaarantuneesta silmälläpidettäväksi lajiksi.

Suurpedot on luokiteltu Suomessa nyt vähemmän uhanalaisiksi kuin aiemmin sutta lukuunottamatta. Susi on edelleen erittäin uhanalainen laji.

Niin on myös ahma, mutta aiemmin se luokiteltiin äärimmäisen uhanalaiseksi. Karhu ja ilves muutettiin vaarantuneiden luokasta silmälläpidettäviksi lajeiksi samoin kuin muista nisäkkäistä liito-orava.

Suomen nisäkkäiden uhanalaisuus eli niin sanottu punainen lista päivitettiin viiden vuoden takaisesta arviosta. Uudessa arviossa Suomen ainut äärimmäisen uhanalainen nisäkäslaji on naali, joka esiintyy satunnaisesti Lapin tuntureilla.

Erittäin uhanalaisia ovat suden ja ahman lisäksi saimaannorppa ja ripsisiippa, joka on lepakkolaji. Pikkulepakko ja hilleri ovat vaarantuneita. Silmälläpidettäviin kuuluvat karhun, ilveksen ja liito-oravan lisäksi euroopanmajava, kenttämyyrä, itämerennorppa ja saukko.

Punaiselta listalta poistettiin saukko ja metsäjänis, joiden nykyiset kannat ovat elinvoimaisia.

Ympäristöministeriön julkaisema Suomen nisäkkäiden uhanalaisuus 2015 -julkaisu löytyy täältä ja Suomen lintujen uhanalaisuus 2015 -julkaisu täältä.

Leena Sallinen