Eksote kouluttaa liikuntaystäviä ikääntyneiden seuraksi

19.1.2016 12:43
Kuva: Janne Lehtonen
Liikuntaystävä tarjoaa seuraa esimerkiksi ulkoiluun.
Liikuntaystävä tarjoaa seuraa esimerkiksi ulkoiluun.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri kouluttaa vapaaehtoisia liikuntaystäviä ikääntyneille. Liikuntaystävät ovat seurana esimerkiksi ulkoillessa, kuntosalilla tai omassa kodissa.

Toistaiseksi Eksotessa toimii 12 koulutettua liikuntaystävää, ja tammikuussa alkaa kaksi maksutonta koulutusryhmää. Niihin osallistuvat saavat perustietoa muun muassa iäkkäiden lihasvoima- ja tasapainoharjoittelusta sekä liikuntaharjoitteiden ohjaamisesta, liikunnasta ja ulkoilussa avustamisesta.

— Liikuntaystävänä voi toimia omien voimavarojensa mukaan: toiminnan voi aloittaa ja lopettaa milloin haluaa, todetaan Eksoten tiedotteessa.

Sen mukaan toiminta ohjautuu tarpeen mukaan. Kysytyimpiä ovat kuitenkin ulkoiluystävät.

— Liikuntaystävä on usein myös henkinen tuki. Toiminnan on tarkoitus kannustaa pois kotoa ja ennaltaehkäistä ikääntyneen arkiliikunnan vähenemistä, Eksoten fysioterapeutti Anna Karppinen toteaa tiedotteessa.

Hänen mukaansa liikuntaystävänä toimiminen sopii hyvin esimerkiksi eläkeläisille.

— Mukana olevista liikuntaystävistä moni on tuonut esiin, että saa toiminnasta itsekin virkistystä ja seuraa.

Eksote tarjoaa vapaaehtoistoimijoille mahdollisuuden maksuttomaan kuntosalin käyttöön Iso apu -palvelukeskuksessa Lappeenrannassa. Lisäksi liikuntaystäville järjestetään yhteisiä tapahtumia.

Leena Sallinen