Kommentti: Kansalaisaloite ei ole pelin paikka

18.1.2016 17:16

Europarlamentaarikko Paavo Väyrynen (kesk.) ottaa mallia Alexander Stubbin (kok.) hallituksen loppuvaiheista, jolloin se ei kannattanut edes omia esityksiään. Väyrynenkään ei enää kannata kansanäänestysaloitettaan eurosta eroamiseksi, vaikka sai yli 50 000 suomalaista allekirjoittamaan sitä vaativan kansalaisaloitteen.

Väyrysen mielestä kansanäänestyksen järjestäminen olisi liian hidas keino hoitaa Suomen talous kuntoon. Maa alkaa olla niin huonossa jamassa, ettei aikaa ole hukattavaksi. Väyrynen esittääkin kansanäänestyksen sijaan, että hallitus antaa tiedonannon, jossa se kertoo Suomen irtautuvan eurosta.

Väyrynen on tietysti oikeassa siinä, että näin menetellen euroero tapahtuisi samassa järjestyksessä kuin euroon liittyminenkin. Ei kansanäänestyksellä vaan hallituksen päätöksellä.

Paavo Väyrysen yllätyksissä on sellainen erityispiirre, etteivät ne oikeastaan enää yllätä. Hän on poliitikonuransa hätkähdyttänyt niin monasti, että niihin on jo totuttu.

Silti vähän särähtää, kun Väyrynen sanoo, ettei aloitteella oikeasti ajettukaan kansanäänestystä. Todennäköisesti aloitetta tukemaan lähteneet allekirjoittajat eivät ole ajatelleet näin, vaan ovat luulleet Väyrysen olleen vakavissaan ja pääsevänsä jopa äänestämään euron vaihtamisesta markkaan.

Nyt Väyrynen ikään kuin nappaa 50 000 ihmisen valtakirjan omiin tarkoituksiinsa ja oman pelinsä pelaamiseen. Sehän tunnetusti Keminmaan mieheltä käy eikä siis sinänsä yllätä, mutta aloitteen allekirjoittaja voi oikeutetusti tuntea tulleeksi nenästä vedetyksi. Kansalaisina oltiin liikkeellä ja suoran demokratian puolesta, mutta niin vain poliitikko ottikin senkin itselleen ja alkoi tehdä uutta tulkintaa.

Kansalaisaloite on ollut hieno laajennusosa suomalaiseen demokratiaan. Se tarjoaa kansalaisille ohituskaistan nostaa tärkeä asia suoraan – ilman poliittisia välikäsiä - eduskunnan käsiteltäväksi. Sitä ideaalia ei pitäisi hämärtää taktisilla suunnanmuutoksilla kesken prosessin.

 

Markku Kumpunen

markku.kumpunen@esaimaa.fi

Kirjoittaja on mielipidetoimittaja.