Ruokolahden ja Rautjärven seurakuntien yhdistymisselvitys valmistuu helmikuussa — paikalliset kannat fuusioon päätetään keväällä

17.1.2016 20:05
Kuva: Inka Nordlund
Kirkonmäki on ruokolahtelaisille perinteikäs paikka. Ruokolahden seurakunta on perustettu vuonna 1572.
Kirkonmäki on ruokolahtelaisille perinteikäs paikka. Ruokolahden seurakunta on perustettu vuonna 1572.

Ruokolahden ja Rautjärven seurakuntien yhdistymisestä valmistuu selvitys helmikuun loppuun mennessä.

— Se on määräaikani. Siinä pysyn, selvitysmieheksi määrätty kehittämiskonsultti, rovasti Raimo Turunen kertoo.

Turunen kokee Mikkelin tuomiokapitulin käskytyssävyn sen verran tiukaksi, että tulkitsee Mikkelin toivovan häneltä esitystä seurakuntafuusion toteuttamisesta. Ehdotuksensa sisältöä Turunen ei kuitenkaan ennakoi.

— Voihan esiin tulla vielä sellaista, mikä johtaa toisenlaiseen esitykseen.

Kun selvitysmies on saanut työnsä tehtyä, tekee hän tuomiokapitulille esityksen seurakuntafuusion toteuttamisesta tai hautaamisesta. Sen jälkeen on seurakuntien vuoro kertoa kantansa. Ruokolahden ja Rautjärven yhteinen aikomus on leimauttaa kirkkovaltuustojen fuusiolausunnot huhtikuussa.

Viime kädessä mahdollisesta fuusiosta päättää Kirkkohallitus. Ruokolahden kirkkoherran Timo Paukkalan mielestä edessä on mielenkiintoinen tilanne, jos Mikkelin kapitulilta lähtee Helsinkiin seurakuntien näkemyksistä poikkeava esitys.

Epävirallisessa keskustelussa fuusiosta ei ole Ruokolahdella suuresti innostuttu, mutta virallisetkaan paikallispäätökset eivät sido ylempiä tahoja, Raimo Turunen toteaa.

Mikkelin hiippakunnan tuomiokapituli teki päätöksen Ruokolahden ja Rautjärven seurakuntien yhdistymisselvityksen teettämisestä viime lokakuussa.

Matti Veijalainen