Jussi Vanhanen irtisanoutui työstään UPM:n johtajana, koska halusi kirjoittaa romaanin lama-ajan Suomesta

17.1.2016 10:01
Kuva: Mika Strandén
Jussi Vanhanen on kotoisin Lappeenrannasta, mutta romaaninsa miesten kotipaikaksi hän valitsi Kiteen, jonka murteen kirjoittamisen kanssa oli tulla ongelmia.
Jussi Vanhanen on kotoisin Lappeenrannasta, mutta romaaninsa miesten kotipaikaksi hän valitsi Kiteen, jonka murteen kirjoittamisen kanssa oli tulla ongelmia.

Kaikki työkaverit tai alaiset UPM:llä eivät ymmärtäneet, miksi Jussi Vanhanen haluaa lähteä hyväpalkkaisesta ja kiinnostavasta työstä ja alkaa kirjoittaa kirjaa. Kotonakaan aivan kaikki eivät olleet innoissaan isän ratkaisusta — toinen pojista oli huolissaan, riittääkö perheellä isän irtisanoutumisen jälkeen enää rahaa ruokaan.

Työpaikan ihmettelyistä ja pojan huolesta huolimatta Lappeenrannasta kotoisin oleva Vanhanen irtisanoutui helmikuussa 2013, ja saman vuoden elokuussa hän lopetti työnsä UPM:n vaneri- ja tarrapaperi liiketoimintaryhmän johtajana. Nyt kolme vuotta myöhemmin hänen esikoisteoksesta Vapaus, veljeys, ahneus (Kosmos) julkaistaan. Tarkka julkaisupäivä on helmikuun ensimmäinen.

— Vuoden irtiotto kannatti. Sain tehdyksi sen, mistä olin haaveillut eli kirjoitettua kirjan. Into ja energia ovat taas työpaikallakin sillä tasolla, millä kuuluu.

Tätä nykyä Vanhanen on palanut päivätöihin, hän on toimitusjohtajana kansainvälisessä Mondi Groupissa Itävallassa.

Vanhasen kirja luokitellaan kirjan esittelyteksteissä business fictioniksi. Vanhasella ainakin on kokemusta liike-elämässä, sillä hän oli johtajan UPM:llä lähes 18 vuotta. Kirjassa käsitellään muun muassa Suomen 1990-luvun lama, joka eriarvoisti suomalaista yhteiskuntaa.

Vanhanen tietää, että eniten kirjoja Suomessa lukevat 60-vuotiaat naiset. Vapaus, veljeys, ahneus sopii hänen mielestään heillekin, mutta kirja tavoittelee lukijakuntaa, joka ei ole yhtä perso lukemiselle.

— Toiveissa on, että Vapaus, veljeys, ahneus kiinnostaisi heitäkin, jotka lukevat vain vähän. Saamastani palautteesta olen vetänyt sen johtopäätöksen, että kirja on enemmän miesten mieleen. Ehkä se johtuu samaistumisesta kirjan kaverikolmikkoon.

Lue lisää päivän lehdestä tai Etelä-Saimaan mobiilisovelluksesta.

Jussi Vanhanen

Syntynyt 1971 Heinolassa. Muutti alle 1-vuotiaana Lappeenrantaan.

Mondi Groupin kuitupakkaus-liiketoiminnan toimitusjohtaja.

Naimisissa, 14- ja 16-vuotiaat pojat.

Asuu viikot Wienissä ja viikonloput Helsingissä. Viettää paljon aikaa Savitaipaleella kakkosasunnossa.

Opiskeli oikeustieteitä Helsingin yliopistossa ja taloustieteitä Sveitsissä.

Harrastaa juoksemista, suunnistamista, shakkia ja pokerin pelaamista.

Liisa Kukkola