Jäänmurtaja Iso-Pukki jäätyi kiinni, irti päästyään se pisti Saimaan ja kanavan jääkannen palasiksi turkulaisin voimin

17.1.2016 11:14
Kuva: Otto Ponto
Turussa kotisatamaansa pitävä Iso-Pukki on yksi kolmesta Saimaalla toimivasta jäänmurtajasta.
Turussa kotisatamaansa pitävä Iso-Pukki on yksi kolmesta Saimaalla toimivasta jäänmurtajasta.
Rahtilaiva Goole, lempinimellä ”Google” tunnettu, jäi yöksi kanavan laituriin odottamaan saattoa kohti merta.
Paukkupakkasella koneiden jäähdytys toimi hyvin, mutta sään muututtua lumipyryksi Matti Nurmen pitää harjata ilmanottoaukkoja puhtaaksi.
Köydet ovat irti, ja Iso-Pukin matka Imatralta Saimaan kanavalle voi alkaa. Lähtösatamassa köysistä huolehtivat pursimies Hurme Tammi (vas.) ja konemies Jere Pursiainen.
Kirkasta jäätä ja valkoista lunta vasteen huomaa, kuinka rusehtavaa Saimaan vesi on. Kesällä väri ei erotu yhtä hyvin.
Jäänmurtajan tekemän rännin leveys riippuu muun muassa aluksen nopeudesta. Väylä pysyy auki jokusen tunnin.
Kun mieli halajaa Saimaan saareen kelillä kuin kelillä, sitä ei estä edes jäänmurtaja. Kekseliäs löytää keinonsa.
Saimaa on tuttu Jopi Jokivartiolle myös äidin kotiseudulla Ristiinassa vietetyltä ajalta ja veneilyreissuilta.
Konemiehen rukkaset ehtivät kuivahtaa ja lämmetä hetken ennen seuraavaa ryntäystä töihin ulos kannelle.
Vaikka Iso-Pukki on jäämurtajaksi pieni, se irrottaa Saimaasta kunnioitettavan kokoisia lohkareita. Laivan kylkeä vasten roikkuvat renkaat ovat kuorma-autokokoa. Saimaan jää on kovempaa kuin meren, sillä suolapitoisuus ei heikennä sitä.
Aluksen päällikkö Jopi Jokivartio käy Saimaalla töissä Paraisilta. Miehistö tekee osan työajastaan Turussa, jolloin päivystykset onnistuvat kotoa.
Jäänmurtajalla Suomen talvien lämpeneminen näkyy. Tosin ei juuri nyt. Ilma on sakeana lumesta ja tuuli puhaltaa 15 metriä sekunnissa. Jere Pursiainen on joutunut kansitöihin.
Jää, lumi ja jäätävä vesi ympäröivät Jere Pursiaisen työpaikkaa, mutta sisällä on mukavan lämmin.
Aluksessa on säännölliset aamiais-, lounas- ja päivällisajat. Messin pöydän ääressä ruokailee Miika Seppä ja ruokaa ottaa Matti Nurmi.

Saimaalla käy tiistaina kova tuuli ja tuiverrus. Myös jäänmurtaja Iso-Pukin sisätiloissa on meneillään melkoinen höykytys. Se johtuu tehokkaiden moottoreiden tärinästä ja alla murskaantuvan jään vastarinnasta. Sisällä aluksessa on lämmintä. Osa miehistöstä tarkenee T-paidassa.

Turussa kotisatamaansa pitävä Iso-Pukki on yksi kolmesta Saimaalla toimivasta jäänmurtajasta. Se työskentelee enimmäkseen eteläisellä Saimaalla ja kanavalla.

Miehistön arkea rytmittävät työvuorot ja yhteiset ruokailut. Vapaa-aika kuluu ruuasta nauttien, hytissä loikoillen, messin televisiota katsellen ja nettiä selaillen. Työntekijät ovat laivan kotikulmilta, Turun seudulla. Saimaan rantojen asukkaita aluksella ei ole.

Etelä-Saimaa seurasi Iso-Pukin matkaa tiistaina lumimyräkässä Imatralta Vuoksen satamasta Saimaan kanavalle Mälkiän sulkuun. Etelä-Saimaa kokoi tämän jutun yhteyteen kuvagallerian jäänmurtajasta työssään.

Lue lisää päivän lehdestä tai Etelä-Saimaan mobiilisovelluksesta

Etti Kantola