Runotyttö Rakuunasoittokunnan puikkoihin — Aino Koskela on armeijan ensimmäinen kapellimestarinainen

16.1.2016 9:21
Kuva: Mika Strandén
Musiikkiyliluutnantti Aino Koskelasta tulee Lappeenrannassa perheensä leiväntuoja, sillä kapellimestarimies jää hoitovapaalle heidän muuttaessaan kaupunkiin.
Musiikkiyliluutnantti Aino Koskelasta tulee Lappeenrannassa perheensä leiväntuoja, sillä kapellimestarimies jää hoitovapaalle heidän muuttaessaan kaupunkiin.

Aino Koskela oli ensimmäinen nainen Varusmiessoittokunnan kapellimestarina. Hänestä tulee ensimmäinen naiskapellimestari myös kantaväessä, kun hän aloittaa Rakuunasoittokunnassa huhtikuussa.

— Hienoa, että sellainen on mahdollista. Puolustusvoimat on uudistunut ja avaa ovia erilaisille ihmisille. Itse ajattelen voivani tuoda omaa musiikillista erikoisosaamista armeijaan, Koskela, 33, sanoo.

Hän rikkoo sotilasmusiikin lasikattoa, muttei usko jäävänsä ainoaksi kapellimestarinaiseksi. Soittajina naisia on ollut vuosia, Koskela itsekin puhalsi käyrätorvea Panssarisoittokunnassa Hämeenlinnassa.

Suurin yllätyksistä on silti Koskelan ura Puolustusvoimissa. Ainakaan sellainen ei mahtunut aseita inhoavan ja taidelukiota käyvän runotytön mieleen. Orkesterinjohdon opinnot käänsivät naisen pään.

— Sibelius-Akatemia toteuttaa puhallinorkesterinjohdon koulutusta yhdessä sotilaskapellimestariopintojen kanssa. Sitä kautta tutustuin puolustusvoimien tuleviin kapellimestareihin, jotka rohkaisivat alalle.

Varusmiespalvelus on sotilaskapellimestarikoulutuksen pakkoruotsi. Asepalvelus hoitui Kaartin sotilassoittokunnassa, mutta Koskela kotiutui armeijasta kranaatinheitinkomppanian tulenjohtoaliupseerina.

— Puolustusvoimat koulutti minut ampumaan ja suunnistamaan, mutta soittokuntaa johdan silti huomattavasti paremmin kuin epäsuoraa tulta, kapellimestari naurahtaa.

Aino Koskela

Syntynyt Järvenpäässä vuonna 1982.

Asuu Suomenlinnassa Helsingissä.

Naimissa, yksi poika.

Musiikin maisteri Sibelius-Akatemiasta, pääaine orkesterinjohto.

Varusmiespalvelus Santahaminassa Helsingissä vuonna 2007, kranaatinheitinkomppanian tulenjohtoaliupseeri ja Kaartin sotilassoittokunnan käyrätorvisti.

Työskennellyt freelance-kapellimestarina, käyrätorvistina ja sovittajana.

Aloittaa Rakuunasoittokunnan toisena kapellimestarina huhtikuussa.

Petteri Värtö