Heijastin on ruma, nolo ja tarpeeton, tuumii joka toinen suomalainen aikuinen - ja liikkuu pimeällä pimeänä

16.1.2016 21:02
Kuva: Raimo Eerola

Ruma, nolo ja tarpeeton, sanoo joka toinen suomalainen aikuinen tarkoittaessaan heijastinta.

Vaikka noin puolet kaikista jalankulkijoiden vuosittaisista liikennevahingoista tapahtuu pimeän aikaan loka-tammikuussa, ei tämäkään tieto saa suomalaisia nappaamaan heijastinta heilumaan tai edes laittamaan heijastintarraa takinliepeeseen. Nuorista, 18-34 -vuotiaista kaupunkilaisista vielä pienilukuisempi joukko eli vain neljäsosa käyttää heijastinta. Toisin sanoen 75 prosenttia nuorista liikkuu pimeällä ilman heijastinta.

Yli 34-vuotiaat eivät ole juuri sen valveutuneempia heijastimen käyttäjiä, sillä heistä vain alle puolet käyttää pimeän aikaan heijastinta.

-Heijastin on tutkimustulosten mukaan suomalaisten mielestä ruma, nolo ja tarpeeton, ja siksi se unohtuu helposti, sanoo Ifin vahingontorjuntapäällikkö Jari Pekka Koskela.

Ahkerimpia heijastimen käyttäjiä ovat naiset, joista puolet sanoo käyttävänsä aina heijastinta, kun ulkona on pimeää. Miehistä näin tekee vain kolmasosa.

Autoilija havaitsee heijastinta käyttävän tiellä liikkujan jopa kolme kertaa kauempaa kuin ilman heijastinta kulkevan. Esimerkiksi tummiin vaatteisiin pukeutuva nuori voi ilmestyä auton eteen kui tyhjästä, jos tämä ei käytä heijastinta.

Tänä päivänä heijastimissa on mistä valita. Modernin heijastimen voi vaikka suihkuttaa pullosta vaatteeseen, polkupyörään, pyöräilykypärään tai urheilukassiin.

Ifin teettämä kyselytutkimus suomalaisten heijastimen käytöstä toteutettiin syyskuussa YouGov Finlandin toimesta. Kyselyyn vastasi yhteensä 1006 henkilöä, jotka olivat iältään 18-74- vuotiaita.

Marjo Latvanen