TIR-kuljetukset Suomesta Venäjälle Nuijamaan kautta loppuvat ensi viikolla

15.1.2016 6:33
Kuva: Petra Tynninen
Ensi viikon perjantaista lähtien TIR-kilvillä varustetujen kuljetusten pitää kulkea Suomesta Venäjälle Imatran tai Vaalimaan rajanylityspaikkojen kautta.
Ensi viikon perjantaista lähtien TIR-kilvillä varustetujen kuljetusten pitää kulkea Suomesta Venäjälle Imatran tai Vaalimaan rajanylityspaikkojen kautta.

TIR-kuljetuksia ei enää esi viikon jälkeen mene Nuijamaan kautta Venäjälle. Venäjän tulli on poistanut Brusnitsnojen TIR-toimipaikkojen luettelosta 22. tammikuuta alkaen.

Brusnitsnoje on Nuijamaan rajanylityspaikan Venäjän puoleisen ylityspaikan nimi.

Ensi viikon perjantaista lähtien Suomen kautta Venäjälle menossa olevat TIR-kuljetukset ohjataan Vaalimaalle tai Imatralle.

Venäjältä Suomeen tulevat TIR-kuljetukset voivat jatkossakin käyttää Nuijamaan rajanylityspaikkaa.

— Keskustelin keskiviikkona asiasta Brusnitsnojen tullin päällikön kanssa ja sain vahvistuksen, että tämä tulee voimaan, Nuijamaan tullin päällikkö Lasse Jutila sanoo.

Hän kertoo, että Suomen ja Venäjän tullin edustajat keskustelivat asiasta useasti viime vuonna.

TIR on kansainvälinen tullimenettely, jolla pyritään tavaroiden ripeään kuljetukseen usean maan kautta. Tavaroita ei tullata rajalla vaan määränpäässä.

Nuijamaan kautta Venäjälle kulki viime vuonna noin 13 000 TIR-kilvin varustettua rekkaa.

Miten TIR-kuljetusten poistuminen Nuijamaalta vaikuttaa rajaliikenteeseen, sitä on Jutilan mielestä vaikea arvioida etukäteen.

— Parin kuukauden päästä ollaan viisaampia.

Terhi Kinnunen