Saimaan ammattikorkeakoulu joutuu korvaamaan lähes 75000 euroa irtisanotulle toimialajohtajalle

15.1.2016 15:45 | Päivitetty: 15.1.2016 16:14

Saimaan ammattikorkeakoulu joutuu korvaamaan entiselle toimialajohtajalleen lähes 75 000 euroa. Etelä-Karjalan käräjäoikeus ei löytänyt näyttöä työpaikkakiusaamisesta, eli riittävän asiallisesta ja painavasta syystä irtisanoa työntekijä.

Lisäksi ammattikorkeakoulun tulee korvata entiselle työntekijälleen noin 60 000 euron oikeudenkäyntikulut.

Sosiaali- ja terveysalan tulosyksikön toimialajohtaja irtisanottiin huhtikuussa 2014. Irtisanomisen taustalla olivat toimialajohtajan johtamisessa koetut ongelmat ja huono työilmapiiri. Hänelle ei oltu aiemmin annettu kirjallista varoitusta tai huomautusta.

Käräjäoikeuden mukaan ammattikorkeakoulu ei kyennyt näyttämään, että toimialajohtaja olisi laiminlyönyt työsuojelua vähättelemällä alaisten työuupumukseen liittyviä ongelmia. Käräjäoikeus ei myöskään löytänyt näyttöä siitä, että toimialajohtaja olisi kohdellut ihmisiä epätasa-arvoisesti. Niiden seikkojen nojalla ei siis olisi ollut irtisanomisperustetta.

Käräjäoikeus löysi viitteitä luottamuspulasta ja epäasiallisesta kohtelusta. Oikeuden mukaan niiden merkitys oli kuitenkin vähäinen arvioitaessa irtisanomisperustetta. Oikeuden mukaan toimialajohtajan käytös ei ollut niin epäasiallista, että irtisanominen olisi ollut perusteltua.

Toimialajohtajan vahingonkorvaus vastaa 14 kuukauden palkkaa. Hän vaati oikeudelta 18 kuukauden palkkaa vahingonkorvauksena.

Juho Maijala