Osaavan työvoiman puute on it-alalla kasvun tulppa

15.1.2016 7:35

Ohjelmistokehityksestä voisi tulla yksi Etelä-Karjalan talouden kivijalka. Ohjelmistoyhtiöt näkevät alan tulevaisuuden hyvänä, jos vain kasvulle löydetään tekijät. Yhtiöiden mukaan keskeinen ongelma on osaavan työvoiman löytäminen.

Lappeenrannassa toimivat Visma Solutions, Maestro, LTC-Otso, Octo3, Tietokoura ja Nasta Technologies havahtuivat syksyllä yhteiseen ongelmaan. Periaatteessa yhtiöt kilpailevat samasta työvoimasta. Silti ne katsoivat parhaaksi tehdä asialle yhdessä jotain. Nyt yhtiöt ovat järjestäneet yhdessä muun muassa rekrytointikampanjoita.

Pelkät kampanjat eivät riitä. Yhtiöt toivovat apuja myös julkiselta vallalta. Erityisen harmissaan ne ovat Saimaan ammattikorkeakoulun tietotekniikan koulutuksen loppumisesta. Viimeiset opiskelijat ovat juuri valmistumassa.

Teknillisestä yliopistosta valmistuu tietotekniikan diplomi-insinöörejä, mutta amk-koulutustakin tarvittaisiin, sanoo Octo3:n toimitusjohtaja Tommi Laitinen. Myös yliopiston aloituspaikkoja pitäisi hänen mielestään lisätä.

Nasta Technologiesin perustajiin kuuluva Samuli Hiltunen korostaa työvoimahallinnon täydennyskoulutuksen merkitystä. Hän uskoo, että sopivalla, yritysten lähtökohtiin räätälöidyllä koulutuksella yhtiöihin voitaisiin palkata niitä alan ammattilaisia, joiden osaaminen ei tällä hetkellä sovi yhtiöiden tarpeisiin.

LTC-Otson Lappeenrannan toimipisteen johtaja Reko Juntto kertoo, että it-ala työllistää tällä hetkellä maakunnassa reilut 800 työntekijää.

— Kymmenen vuoden päästä määrä voi olla kaksinkertainen, jos vain saamme tänne tekijöitä.

Octo3:n Laitinen kertoo, että kyseiset kuusi yritystä palkkasivat viime vuonna Lappeenrantaan noin 70 uutta työntekijää. Tänä vuonna määrä on suunnilleen sama.

Timo Laitakari