Joutsenon vaateyrittäjien tuomiot säilyivät hovissa — korvaussummia alennettiin

15.1.2016 13:31
Kuva: Marleena Liikkanen
Vaattet tulivat Suomeen konteissa ja ne vietiin Venäjälle muovipusseissa. Viime keväänä yhtiön pihamaalla Joutsenossa näytti tältä.
Vaattet tulivat Suomeen konteissa ja ne vietiin Venäjälle muovipusseissa. Viime keväänä yhtiön pihamaalla Joutsenossa näytti tältä.

Joutsenossa epämääräistä vaatebisnestä pyörittäneen pariskunnan ehdottomat vankeustuomiot pysyivät ennallaan Itä-Suomen hovioikeudessa. Heille määrätyt vahingonkorvauksen laskivat hieman.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi kesäkuun lopulla Juha Tielisen kolmeksi vuodeksi ja kahdeksaksi kuukaudeksi vankeuteen törkeistä veropetoksista ja kirjanpitorikoksesta. Hänen entinen vaimonsa Galina Tielinen sai samoista rikoksista kaksi vuotta ja kymmenen kuukautta vankeutta.

Hovioikeus muutti tuomiota korvausten osalta. Käräjäoikeus oli katsonut, että Tieliset olisivat maksaneet yhtiöstä ulkopuolisille palkkoja ilman, että niistä olisi suoritettu ennakkopidätys tai sosiaaliturvamaksuja. Hovioikeus ei löytänyt tästä näyttöä.

Käräjäoikeus määräsi Tieliset korvaamaan valtiolle yhteisvastuullisesti noin 779 000 euroa. Hovioikeus laski summan 617 000 euroon. Juha Tieliselle henkilökohtaisesti kohdistettu korvaussumma laski hovioikeudessa 878 000 eurosta 865 000 euroon. Lisäksi Galina Tielinen yksin määrättiin 72 000 euron korvauksiin, mutta tämä summa ei muuttunut.

Rikokset tapahtuivat 2009—2012. Tielisten omistamat Finnooa Oy ja Finnooa Textil Oy jättivät tänä aikana kirjaamatta veronalaista tuloa yli kahden miljoonan euron arvosta.

Yhtiöiden bisnes perustui siihen, että ne ostivat Baltiasta ja Saksasta halvalla edellisten sesonkien muotivaatteita ja kuljettivat ne rekoilla Joutsenon varastolleen. Sieltä tavara vietiin eteenpäin Venäjälle pieniin muovisäkkeihin pakattuna verottomana matkustajatuontina.

Timo Laitakari