Täyden palvelun sairaalat päättääkin eduskunta, päätös siirtyy loppuvuoteen

14.1.2016 6:03
Kuva: Otto Ponto
Etelä-Karjalan keskussairaalan laajennus tuo myös päivystykselle paremmat olosuhteet.
Etelä-Karjalan keskussairaalan laajennus tuo myös päivystykselle paremmat olosuhteet.

Saako Lappeenranta vai Kotka laajan päivystysvastuun keskussairaalaansa? Asia ratkeaakin vasta loppuvuodesta. Lääkintöneuvos Timo Keistinen sosiaali- ja terveysministeriöstä kertoo, että asiasta käydyn keskustelun jälkeen päätös haluttiin nostaa lain tasoiseksi ja eduskunnan päätettäväksi.

12 täyden palvelun sairaalaa piti nimetä viimeistään nyt alkuvuodesta. Keistinen muistuttaa, että hallitusohjelman mukaan jo tänä vuonna piti saada päivystyksen keskittämisellä tavoitellut 50 miljoonan euron kustannushyödyt.

Kymenlaaksossa on alkanut kova lobbaus laajan päivystysvastuun sijoittamiseksi Kotkaan.

— Sairaaloiden nimilista lähtee lausuntokierrokselle keväällä samassa yhteydessä kuin sote-lakikin. Laki etenee eduskuntaan syksyllä, Keistinen kertoo.

Lappeenranta on ollut mukana julkisuuteen tulleessa 12 täyden palvelun sairaalan listassa.

Päivystyssairaaloiden työnjako herättää poliittisia intohimoja.

— Tämä on tärkeä asia, eikä vähiten kansalaisten palvelujen saamisen näkökulmasta.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen, lappeenrantalainen kansanedustaja Anneli Kiljunen (sd.) on tyytyväinen, että eduskunta saa päättää sairaalat.

— On erittäin hyvä, että sote-lain kuulemisen yhteydessä on mahdollisuus arvioida myös laajan päivystyksen verkkoa. Alueetkin pääsevät vaikuttamaan ja tuomaan oman näkemyksensä. Sotea pitää käsitellä kokonaisuutena.

Kiljusen mielestä Lappeenrannan pitäisi olla vahvoilla.

— Jos asiaa katsoo ilman sarvia ja hampaita, niin Eksote on Kotkan Careaa valmiimpi ottamaan laajan päivystysvastuun. Eksote on pidemmällä kiinteistöhankkeessa sekä rakenteiden ja prosessien kehittämisessä.

Lue lisää päivän lehdestä tai Etelä-Saimaan mobiilisovelluksesta

Anne Kotiharju