Saimaannorppa saa koekäyttöön turvelevystä rakennetun keinopesän

14.1.2016 6:30
Kuva: Ismo Marttinen
Saimaannorppa jäi jäi saarroksiin Saimaalle maankohoamisen seurauksena noin 8 000 vuotta sitten. Jää ja lumi ovat sille elinehtoja, mutta talvet ovat lyhentyneet.
Saimaannorppa jäi jäi saarroksiin Saimaalle maankohoamisen seurauksena noin 8 000 vuotta sitten. Jää ja lumi ovat sille elinehtoja, mutta talvet ovat lyhentyneet.

Saimaannorpalle suunnitellun keinopesän prototyyppi alkaa olla pitkälle valmis. Keinopesä on tarkoitus kuljettaa testikäyttöön keskiselle Saimaalle.

Pesän on suunnitellut ja rakentanut forssalainen käsityömestari Taneli Poranen.

WWF Suomi järjesti jo pari vuotta sitten keinopesän suunnittelusta kilpailun, joka herätti paljon kiinnostusta. Porasen suunnittelema pesä ei kuitenkaan ole varsinaisesti kilpailun satoa. Luonnosta ja luonnonmateriaaleista kiinnostunut yrittäjä marssi itse ideoineen Itä-Suomen yliopiston norppatutkijoiden pakeille, ja sai nämä kiinnostumaan.

Keinopesä on valmistettu turvelevystä ja sen kehikko on muoviputkea. Pesä on kaksi metriä kanttiinsa, ja se on kupolin mallinen kuten oikeakin pesä. Pohjassa on aukot, joista norppaemo pääsee sukeltamaan jään alle.

Jos jää sulaa tyystin alta, pesä jää kellumaan ponttoneille.

— Kaikessa on ajateltu asiakasta, tässä tapauksessa norppaa, ja mietitty norpan tarpeita, Taneli Poranen kertoo.

Turve tuntui Porasen mukaan sopivalta norpanpesään, kun tavoitteena oli kestävä, mutta ekologinen ratkaisu. Turve hengittää, on luontaisesti hapan eikä siis homehdu.

Turvelevy pinnoitetaan vettä hylkiväksi. Pakkasta levy ei torju aivan kuten lumi, mutta pitää kuutin kuivana. Myös vetolujuus hyvä.

Kehikko on muovia, sillä pesän on oltava helposti koottava, purettava ja kuljetettava. Kesäksi pesää ei jätetä luontoon.

Pesäkokeilu on pieni sivujuonne Metsähallituksen vetämässä Saimaannorppa Life -hankkeessa, jossa Itä-Suomen yliopisto on mukana.

Vasta testikäyttö paljastaa, löytääkö ja hyväksyykö norppa pesän. 1980-luvulla tehdyissä kokeilussa saatiin lupaavia kokemuksia siitä, että norppa löytää keinopesän siinä missä kolatut keinokinoksetkin.

Jos keinopesällä onnistuttaisiin edesauttamaan saimaannorpan selviämistä, se olisi Porasen mukaan maailmanlaajuisestikin iso asia.

— Ihmisellä on vähän keinoja auttaa eläimiä ilmastonmuutoksen kourissa.

Seija Hackman